Podijeli članak

"Hrvati u BiH nisu dijaspora, nego autohtoni narod. BiH je druga domovina hrvatskog naroda", istaknula je u sinoćnjoj debati na HRT-u aktuelna predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, kandidat i na ovogodišnjim predsjedničkim izborima.

"Hrvati u BiH nisu dijaspora, nego autohtoni narod. BiH je druga domovina hrvatskog naroda. Ono što želim prema BiH je politika dobrosusjedstva, politika kojom podržavamo suverenitet BiH, ali i bezkompromisnu borbu za prava hrvatskog naroda koji treba imati prava kao i ostala dva konstitutivna naroda, što znači i izbor vlastitih predstavnika. BiH je i naša strateška dimenzija jer dijelimo granicu koja je dugačka tisuću i sto kilometara. Podržavamo ulazak BiH u EU uz ispunjenje uvjeta", poručila je Kolinda Grabar - Kitarović u debati predsjedničkih kandidata na HRT-u, a na temu "Politika prema BiH".

Miroslav Škoro je kazao da trenutna vlast koja predstavlja Hrvate u BiH nije vlast koju je birao hrvatski narod i da se to treba promijeniti.

"BiH je država hrvatskoga naroda, BiH je vitalni strateški interes Hrvatske i status hrvatskog naroda je vrlo bitan za mir i stabilnost BiH i odnose sa Hrvatskom. Mir u BiH postignut je Daytonskim sporazumom, Hrvatska je preuzela određene obaveze u tom smislu. Trenutno, Hrvati u BiH nisu suvereni, da bi bili suvereni moraju osim teritorija i ljudstva imati i vlast. Trenutna vlast koju predstavlja Komšić u BiH nije ona koju je izabrao hrvatski narod, zbog toga što Daytonski sporazum govori da predstavnik Hrvata mora biti iz redova hrvatskog naroda, a ne da ga bira hrvatski narod. Smatram da to treba promijeniti a potom ne odnositi se prema Hrvatima u BiH i BiH tutorski, nego partnerski", dodao je.