Podijeli članak

Slučajevi zaraze koronavirusom među nastavnicima i učenicima sve su češći u školama u BiH. To je dovoljan razlog za zabrinutost i alarm za sve uposlene u obrazovanju, ali i roditelje djece, tako da nadležne epidemiološke službe pozivaju na dodatni oprez.

Goran Čerkez, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, ističe da se pojava koronavirusa u svakoj školi promatra kao slučaj za sebe.

- Mi smo izdali okvirne mjere koje se prilagođavaju i implementiraju na nivo škole, uvažavajući specifičnost svake škole. Svaka škola je specifična iz više razloga i infrastrukturno, po opremi i prostoru. Zato su direktori osobno zaduženi da naše opće mjere implementiraju - pojašnjava Čerkez.

Ako se pojavi učenik koji je pozitivan na koronavirus, on se treba izdvojiti iz razreda dok ne dođe epidemiolog.

- Nadležni treba obavijestiti i roditelje. Nakon toga postupa se zavisno od slučaja. Svaki slučaj je specifičan. Pojava koronavirusa zahtijeva istragu slučaja i na osnovu nje se donose odluke. Da li se jedno dijete izdvaja ili cijeli razred ili i profesori. Sve to zavisi od toga da li je razred manji ili veći, jesu li učenici imali maske, je li se desilo na početku nastave... Milijun je stvari koje se moraju uzeti u obzir – nastavlja član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, piše Faktor.

Kako dodaje, točno je podijeljena odgovornost.

- Mi smo zaduženi da damo okvirne epidemiološke mjere, koje se moraju poštovati. Na ministarstvima obrazovanja je da osiguraju materijalno-tehničke uvjete i zaštitnu opremu, dezinficijense i ono što treba za škole. Direktor je zadužen za implementaciju mjera na nivou škole i za pravljenje kriznog plana. U školama treba postojati i krizni stožer. Ne smijemo zaboraviti ni roditelje jer odgovornost je roditelja kako će se dijete ponašati i hoće li iz škole ići kući. Roditelji ih moraju savjetovati da ne budu u grupi djece i da poštuju mjere i izvan škole – podcrtava na kraju Čerkez.