Podijeli članak

Santa leda visoka oko stotinu metara prijeti grenlandskoj obali zbog čega su mjesne vlasti evakuirale stanovništvo iz ugroženoga obalnog dijela.

Grenlandska policija pozvala je stanovnike mjesta Innaarsuita da napuste domove i udalje se od obale strahujući da bi ledeni brijeg mogao poplaviti čitavo područje ako se razbije. 

"Strahujemo da bi se santa mogla raslojiti i prouzročiti veliku poplavu u Innaarsuitu", rekla je u petak šefica grenlandske policije Lina Davidsen za agenciju Ritzau. 

"Innaarsuit je mjesto na sjeverozapadu Grenlanda i broji 169 stanovnika, no evakuirani su samo oni koji žive najbliže ledenoj santi", rekla je za Ritzau. 

"Ledeni brijeg još uvijek je vrlo blizu selu i policija razmatra daljnje korake", kazala je. 

Članica gradske uprave Susanne K. Eliassen za lokalne novine je rekla da nije neuobičajeno blizu Innaarsuita vidjeti ovako veliku ledenu santu, no da je "ovo najveća" koju je ona dosad vidjela, "a usto je puna pukotina i rupa" pa stanovništvo strahuje da bi se u bilo kojem trenutku mogla razlomiti. Dodala je da su vrlo blizu obali gradska elektrana i spremnici s gorivom. 

"Nitko se bez razloga ne zadržava na plaži, a djecu smo odmah prebacili u viša područja", kazala je. 

Otkriće goleme ledene sante uslijedilo je nekoliko tjedana nakon što su znanstvenici sa Sveučilišta u New Yorku objavili video snimku ledenog brijega koji se odvaja od ledenjaka u istočnom dijelu Grenlanda. 

"U zadnjih stotinu godina sve je više ledenih santa u ovom području zbog izraženijih klimatskih promjena. Zbog toga je i sve više opasnosti od pojave cunamija koji se događaju pošto se sante odvoje od ledenjaka i izazovu plimni val.