Podijeli članak

Prvi sam put na utrci u kojoj je netko poginuo. Užas. Obitelj i prijatelji bili su mu na utrci...

Automobilistički svijet šokirala je još jedna smrt. Na utrci Formule 2 u Belgiji poginuo je Anthoine Hubert (22), nakon što se pri brzini 273 km/h sudario. A na stazi Spa-Francorchamps bio je i Davorin Štetner, Hrvat u skupštini Svjetskog automobilističkog saveza (FIA).

"Atmosfera na stazi u jednom trenutku potone, odjednom svi strepe u neizvjesnosti. Pa kad vidiš kako helikopter dolazi po vozača... Pola sata kasnije došla je informacija da je umro", priča nam Štetner, koji je ostao u Belgiji i na nedjeljnoj utrci Formule 1.

"Bilo je nagađanja da će se odgoditi utrka F1, ali to nije praksa. Minuta šutnje je bila, a utkazana je bila utrka F2 nakon tragedije", objasnio je.

Od siline udarca na zavoju Raidillon oba su se bolida raspolovila. Prema izvještaju FIA-e, mladi Francuz odmah je prevezen u bolnicu gdje je preminuo u 18 sati i 35 minuta, dok je drugi vozač, Juan Munuel Correa (20), stabilno, ali su mu najvjerojatnije slomljene obje noge.

Hubertovi majka i brat bili su na tribinama u trenutku nesreće i sudjelovali su u nedjelju u odavanju počasti

"Bolidi su sve brži, pričao mi je jedan vozač Formule 1 da im više nije zanimljiv taj zavoj jer ga prolaziš u punoj brzini. Auto moto sport je jako opasan i unatoč brizi o sigurnosti, svašta se može dogoditi", govori Štetner.

Pa koliko se ulaže u sigurnost?

"S dizajnerima sam najvećih svjetskih staza, oni stalno od FIA-e dobivaju uputstva, ali naprosto bolidi su sve brži, sve aerodinamičniji i sve bolje prijanjaju na stazi. A velik je novac u igri... Član sam skupštine FIA i bit će na idućem sastanku neizbježna tema ova nesreća. Ali bolidi toliko napreduju, a u takvoj brzini dovoljno je da te netko takne i u zraku si i punom brzinom doletiš u zid".

On se u trenutku stravičnog sudara sjetio - Schumachera.

Davorin Štetner na utrci u Monte Carlu ove godine

"Na zadnjoj utrci u Mađarskoj bio sam s Mickom Schumacherom i kod postolja s njegovom majom Corinnom. Čim se Hubert sudario, pomislio sam vozi li Mick ovu utrku i kako je njoj. Svaka majka strepi, a njoj je pogotovo teško, s obzirom na Michaela..."

Mick Schumacher vozio je tu utrku, čak i na početku imao manji sudar. A premda je široj javnosti nepoznat, Huberta su poznavali svi vozači Formule 1.

"Neki današnji vozači Formule 1 natjecali su se s njim u GP3 ili Formuli 2 i 3. Svi su ga poznavali, teško im je, ali život ide dalje, oni su u nedjelju bili posve fokusirani na svoju utrku".

Ima li FIA neki poseban fond za pomoć obiteljima unesrećenih vozača?
 
"FIA neće ostaviti obitelj na cjedilu, ali nisam sigurnan postoji li neki određeni fond pomoći", zaključio je Štetner, piše 24sata.