Podijeli članak

Glavna ruska zračna baza za vojne operacije u Siriji borila se s povećanim brojem napada dronovima tijekom proteklog mjeseca, rekao je u četvrtak glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, javlja Hina.
 
Zračna baza Hmeimim, u blizini sjeverozapadne obale Sirije, srušila je tijekom prošlog mjeseca 45 dronova natovarenih eksplozivom, rekao je novinarima ruski general Igor Konašenkov.
 
"Pet je dronova oboreno tijekom protekla tri dana", kazao je Konašenkov, a prenijela državna agencija TASS. Drugi su dronovi oboreni ometanjem radio signala, dodao je.
 
Dronovi se mogu učiniti kao jednostavni improvizirani uređaji, no oni koriste složena tehnološka rješenja, uključujući i napredne sustave navođenja, rekao je Konašenkov.
 
"Ovo je siguran pokazatelj kako je neka država koja ima relevantnu tehnologiju to podijelila s međunarodnim terorističkim grupacijama", kazao je, ne imenujući državu.
 
U siječnju je rusko ministarstvo obrane ukazalo na moguću američku uključenost u napadima dronova na bazu Hmeimim i na rusku pomorsku bazu Tartus na sirijskom dijelu obale Mediterana.
 
Kao glavni vojni podupiratelj sirijske vlade, Rusija već dulje vrijeme govori o američkoj potpori određenim pobunjeničkim grupama u sirijskom građanskom ratu koji se vodi na više bojišnica.