Podijeli članak

Tagovi

Jeste li među onim parovima koji smatraju kako držanje za ruke nikada ne može ostariti i da nije "rezervirano" samo za tinejdžere?  Ako jeste, onda ste pravi sretnici. Istraživanja su pokazala kako ta "mala gesta" utječe na naše zdravlje i zašto bismo svi trebali uhvatiti naše partnere za ruku - odmah! Držanje za ruku je neverbalna komunikacija, a može učiniti mnogo, smatra psiholog Matthew Hertenstein, a prenosi Večernji list.

Tijekom jednog istraživanja stručnjaci su zatražili od sudionika da na neverbalan način pokažu svojim partnerima što osjećaju. Držanjem za ruke, 75 posto ispitanika uspjelo je "iščitati" poruku partnera.  Istraživanje provedeno na Sveučilištu California Los Angeles pokazalo je da držanje za ruke povećava razinu hormona oksitocina, "ljubavnog" hormona koji povećava osjećaj empatije i privrženosti, povjerenja u partnera i povećava želju za seksualnim aktivnostima.  Osim toga, držanje za ruke oslobodit će vas stresa. Nije to nimalo bezazleno, posebice u današnje vrijeme kada je stres mnogima dio svakodnevice.  

Držanjem za ruke dok gledate, primjerice, horor film, manje ćete se bojati. I niste jedini, znanost je dokazala da držanjem za ruke se oslobađate stresa, potvrdio je voditelj istraživanja psiholog dr. James Coan.  Prednosti držanja za ruke ni tu ne prestaju. Mnogi kada osjećaju bol primaju svoje najmilije za ruke. Nekoliko istraživanja, uključujući  i ono sa Sveučilišta Colorado Boulder, pokazalo je da držanje za ruku smanjuje osjećaj boli, ali uzrokuje čak i usklađivanje daha i otkucaje srca. 

Čuva i zdravlje srca 

Čini se kako topli dodir može i poboljšati zdravlje općenito. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Behavioral Medicine, pokazalo je da držanje za ruke pomaže sniziti krvni tlak i pruža osjećaj ugode koji čuva zdravlje našeg srca, navodi se. I uz sve te navedene dobrobiti, ipak, trebate li još razloga da se ne sramite uhvatiti za ruku svog partnera ili partnericu? Ako trebate, dat ćemo vam još jedan: Držanje za ruku može napraviti čuda za vašu vezu. Nekoliko je istraživanja pokazalo kako ova jednostavna gesta ima itekako velik utjecaj na bolju povezanost i prisnost među partnerima. Što se češće držite za ruku, veza će vam biti jača, poručuju stručnjaci. Vjerujte im...