Podijeli članak

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas s generalnim tajnikom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Tijekom razgovora o aktualnoj političkoj situaciji, predsjedavajući Komšić kazao je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za dobrosusjedsku suradnju i za rješavanje svih otvorenih pitanja sa susjednim zemljama. Istakao je kao primjer dobre odnose BiH s Crnom Gorom, i to da su to jedine dvije zemlje u regiji koje nemaju neriješenih međusobnih pitanja.

Predsjedavajući Komšić o odnosu Bosne i Hercegovine s Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom kazao je da se BiH  odlično razumije sa susjedima, te da je spremna na dijalog koji bi vodio ka rješavanju svih otvorenih pitanja. Kazao je da polaže nadu u poboljšanje odnosa s Republikom Srbijom, imajući u vidu predstojeći sastanak Predsjedništva BiH i predsjednika Aleksandra Vučića.

Što se tiče Republike Hrvatske, istakao je da očekuje početak otvaranja pozitivnog dijaloga sa susjednom zemljom nakon izbora koji će biti održani u toj zemlji krajem godine. Kada je riječ o neriješenim pitanjima s Republikom Hrvatskom, to su sporazum o sukcesiji i granica na moru, koje je Bosna i Hercegovina spremna kroz dijalog i dogovor rješavati.

Predsjedavajući Komšić osvrnuo se na izjavu predsjednice Grabar-Kitarović koja je prilikom susreta sa Gutteresom komentirala Izborni zakon BiH i činjenicu da on nije izmijenjen. Kazao je da se Izborni zakon treba mijenjati u mnogo segmenata, ali da je to ipak isključivo unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine, o kojem će se odlučivati samo unutar Bosne i Hercegovine.

Generalni tajnik UN-a gospodin Gutteres naveo je da se odnosi Bosne i Hercegovine i njenih susjeda trebaju rješavati dogovorom, te da treba kreirati ambijent za premašivanje razlika kroz pozitivan dijalog. Gutteres je također kazao da Europska unija i NATO trebaju biti otvoreni za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Komšić dotakao se i Mišljenja Europske komisije, istakavši da se u potpunosti slaže s preporukama koje su navedene u Mišljenju, te da u potpunosti podržava njihovu implementaciju.

Tijekom razgovora predsjedavajući Komšić je također kazao da BiH ostaje posvećena ciljevima Ujedinjenih nacija, i spremna je nastaviti svoje učešće i doprinos u UN misijama u svijetu.

Upoznao je generalnog tajnika Guterresa o tome da je Bosna i Hercegovina spremna uzet i učešće u UN-ovom programu „Dijalog za budućnost“, ali  da je za formalnu odluku potrebna suglasnot sva tri člana Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Komšić čestitao je generalnom tajniku UN-a na međunarodnoj nagradi „Mostar Peace Connection“,  koju mu je početkom godine dodijelio Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara