Podijeli članak

Damian Pighin i Ariel Vijarra iz Argentine tražili su dijete koje će usvojiti, a zatim naišli na malenu Oliviju, djevojčicu koja je rođena s HIV-om i koju je zbog toga odbilo deset porodica.
Ovaj par je ujedno i prvi homoseksualni par koji se oženio u Santa Feu, Argentini. Osim Olivije, usvojili su i Victoriu. Obojica rade u nevladinoj organizaciji koja pomaže u pronalaženju toplih i sigurnih domova i porodica za napuštenu djecu.

Papire za usvajanje Olivije predali su kada je ona imala samo mjesec dana, a cijeli proces usvajanja trajao je tri godine. Trajao bi kraće, ali su djevojčicu prvo pokušali usvojiti u deset porodica, od kojih ju je svaka odbila jer je rođena s HIV-om.

Pighin i Vijarra nisu morali razmišljati o tome žele li je ili ne, objašnjavajući to činjenicom da su oni duboko povezani s djevojčicom. Iako još uvijek nije pronađen lijek za HIV, djevojčica je odmah pri rođenju počela ići na razna testiranja i oblike liječenja dok posljednje testiranje nije pokazalo da je djevojčičino zdravlje sigurno i da ne postoji šansa ni način da HIV prenese drugima,prenosi Klix