Podijeli članak

Dejan Grepo iz Splita kreirao je novu mobilnu aplikaciju 'Plaja – Beach Finder'. Aplikacija će vam s obzirom na vašu trenutnu lokaciju prikazati najbliže plaže, vijesti vezane uz nju i vremensku prognozu. 

Na ideju za mobilnu aplikaciju koja bi prikazivala sve plaže u vašoj blizini došao sam nakon dugogodišnjeg bavljenja turizmom i zbog najučestalijeg pitanja svakog gosta prilikom prvog kontakta s turističkim djelatnikom, a to je 'Gdje je plaža?', priča nam Dejan Grepo kreator mobilne aplikacije 'Plaja – Beach Finder' koja je digitalizirala sve plaže u Republici Hrvatskoj.

Dostupna je za Android i iOS uređaje i može se besplatno preuzeti. Aplikacija će vam s obzirom na vašu trenutnu lokaciju prikazati najbliže plaže, vijesti vezane uz plaže i vremensku prognozu, piše 24sata.hr.

- Korištenjem mobilne aplikacije, plaže možete pretraživati preko mape, kategorija tj. tipa plaže (pješčana, šljunčana, nudistička…) ili po tražilici tako da jednostavno upišete naziv plaže, grada, mjesta ili po radijusu tako da odredite radijus u kojem želite pretražiti plaže s obzirom na vašu trenutnu lokaciju - objašnjava Dejan.

Dodaje i kako je istraživanje, napravljeno u suradnji sa turističkim zajednicama i turističkim djelatnicima od Dubrovnika do Pule, pokazalo kako gosti doista najčešće postavljaju pitanje 'Gdje je plaža?', u čak u 70 % slučajeva.

- Odgovor na pitanje 'Gdje je plaža?' do sad se nudio putem papirnatih tiskanih mapa koje su nepraktične za objašnjavanje i navigaciju, a ogromne se količine papira troše da bi se dao odgovor upravo na samo to jedno pitanje s obzirom da Hrvatsku posjeti preko 18 milijuna stranih gostiju godišnje – rekao je Grepo.

Za svaku plažu je upisan i detaljan opis kojega unose Turističke zajednice kao i njihovu lokaciju, sadržaj i slike. Uz opciju za navigaciju tu je i opcija da svaku plažu možete virtualno pregledati i preko 360 View (pregleda).

- Korisnik može ostaviti komentar kao i ocjenu za svaku plažu te se tako stvara rangiranje po kvaliteti što uvelike olakšava i korisnicima da izaberu sebi najprikladnije plaže - dodaje.

Jako bitna karakteristika mobilne aplikacije je da se može koristiti u offline modu tj. da se navigacija do plaža može koristiti bez internet signala što će uvelike pomoći pogotovo stranim gostima. 

Također, turističke zajednice imaju mogućnost kontaktirati sve korisnike mobilne aplikacije o događajima na njihovom području.

- U tijeku je potpisivanje ugovora o suradnji s turističkim zajednicama na obali koje su prepoznale potencijal i potrebu za ovakvom mobilnom aplikacijom te je prihvaćaju kao alat za pružanje odgovora gostu u nadolazećoj sezoni - otkriva Grepo.

Mobilna aplikacija PLAJA-Beach Finder ima potencijal i za međunarodno tržište. 

- U pripremi je za prezentaciju na sajmovima turizma u Londonu i Berlinu kao hrvatski proizvod namijenjen svim turističkim destinacijama na obali - rekao je za kraj Grepo.