Podijeli članak

Priloženi dokumenti

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru u protekloj je akademskoj godini utrošio ukupno 53.480 maraka, što je za 200 maraka više od utvrđenog proračuna koji je iznosio 53.280 maraka.

Što se tiče pojedinačnih izdataka, najviše novca otišlo je na uredske troškove Zbora – 4.500 maraka, malonogometni turnir – 4.000 maraka, tečajeve – 3.700 tisuća maraka, studentske izbore – 2.600 maraka, zatim AIESEC i Formulu Student (FRS) –  po 2.500 maraka te časopis ''Puls'' – 2.400 maraka. Podaci su to iz financijskog izvješća koji je navedena organizacija danas predstavila na već tradicionalnoj javnoj tribini naziva ''Gdje je mojih 10 maraka?''.

Slab odziv studenata

Riječ je, naime, o pitanju koje se vrlo često provlači kroz studentske krugove mostarskog Sveučilišta, često u napetim tonovima, no sudeći prema odazivu na današnjoj tribini, čini se da se radi o tematici o kojoj se jedino priča u kavanama ili sa sigurne udaljenosti koju nude društvene mreže i internetski portali. Ipak, oni koji jesu došli čuti gdje je otišao njihov novac, imali su što za reći. No, krenimo redom.

Financijsko izvješće SZ-a, u dijelu izdataka za studentske udruge, predstavio je sada već bivši predsjednik ove organizacije Vedran Arapović, dok je novoizabrani potpredsjednik ove organizacije Boris Barbarić izložio izvješće o utrošenim sredstvima za manifestaciju ''Dani Zbora''. Nakon što je ovaj dvojac objasnio na što su utrošena sredstva koja su studenti Sveučilišta uplatili pri upisu akademske godine 2012./2013., prisutnima se obratio i novi predsjednik SZ-a Vedran Biokšić koji je u par točaka iznio planove za svoj mandat.

''Zanimljivo mi je primijetiti kako ima puno više komentara na portalima i na Facebooku nego što je danas došlo ljudi koje zaista zanima gdje idu ti novci'', istaknuo je Biokšić.  Što se tiče planova, najavio je pokretanje Servisa za psiho-socijalnu pomoć, tečajeve stranih jezika te projekte ''Dani Zbora'' i ''Dani darivanja''. Prema njegovim riječima, u fazi nastanka i razrade je i ideja o osnivanju fonda za studente u teškoj materijalnoj situaciji, koji bi bio na razini Sveučilišta. Pored toga, danas je predstavljeno i studentsko tijelo za koordinaciju postojećih organizacija i udruga.

Pitanje tzv. ''ijada''

Studenti koji su bili nazočni na tribini imali su dosta pitanja, primjedbi i prijedloga za staro i novo vodstvo SZ-a. Jedna od tema o kojoj se najviše raspravljalo bilo je pitanje izdavanja sredstava za tzv. ''ijade'' (brucošijada, turizmijada, ekonomijada…).

''Ovdje se priča o fondu za studente u teškoj materijalnoj situaciji koji pozdravljam, ali to je licemjerno. Na jednoj strani odobravate da jedni putuju po inozemstvu te da se na osnovu novca drugih studenata financira njihova zabava, a ovamo uređujete fond za studente slabijih materijalnih mogućnosti. Zašto ne biste za te partyje izdvajali po 100 maraka, a ono što ste davali za partyje uplatili u fond'', poručio je jedan od prisutnih studenata. Boris Barbarić je kazao kako smatra da se tu ne radi o bačenom novcu, s obzirom da studenti na ''ijadama'' predstavljaju svoj grad u inozemstvu, a jedan od prisutnih studenata kazao je kako smatra da bi se u ovu svrhu trebalo izdvajati još više sredstava.

Raspodjela sredstava za projekte

Pitanje o kojem se dosta govorilo bilo je i zašto određene studentske organizacije koje rade samo jedan projekt dobivaju znatno više novca od organizacija koje rade više projekata. Vedran Arapović na to je odgovorio kazavši kako su napravljena dva pravilnika za raspodjelu sredstava, jedan za projekte te jedan za organizacije, na temelju kojih vodstvo SZ-a donosi odluku o financiranju.

Problemi bez rješenja

Kao i uvijek, bilo je i onih pitanja koja nisu naišla na konkretne odgovore. Tako su visoke školarine ostale tema koja će zasigurno još neko vrijeme mučiti studente Sveučilišta u Mostaru, a pasivnost i apatija ostat će problem čije se rješenje, nažalost, ne nazire, barem ne u doglednoj budućnosti.

Cjelokupno financijsko izvješće o sredstvima koje je SZ utrošio u protekloj akademskoj godini možete pogledati OVDJE.

M.V./ Pogled.ba