Podijeli članak

Nakon premoćne pobjede na predsjedničkim izborima, Emmanuel Macron nalazi se pred sve većim iskušenjima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron suočio se s ozbiljnim kritikama nakon što su otkriveni planovi da supruzi Brigitte želi dodijeliti službenu funkciju prve dame. Naime, francuski zakoni ne poznaju takvu funkciju i troškovi putovanja supružnika ulaze u proračun ureda predsjednika, slično kao i u Hrvatskoj.

Emmanuela sada optužuju da je licemjer zato što najavljuje velike rezove u javnoj upravi i vojsci, a priprema i zakone kojima bi se francuskim parlamentarcima zabranilo zapošljavanje rodbine. Ljutiti Francuzi pokrenuli su peticiju koju je do sad potpisalo gotovo 300.000 ljudi, a sve kako bi Macronu dali do znanja da da se ne slažu s njegovom odlukom.

“Brigitte Macron trenutačno ima dva ili tri pomoćnika, ima dvoje tajnika i još dva tjelohranitelja. To joj je dovoljno”, tvrdi se u peticiji.

Posebno predbacuju Macronu to što je tijekom predsjedničke kampanje obećavao da državni proračun neće plaćati troškove bilo kakve uloge koju bi mogao dodijeliti supruzi.

“Moramo imati referendum ako želimo stvarno odlučiti o pitanju ureda prve dame. Dvije trećine Francuza ne želi da Brigitte ima poseban status”, napisao je pokretač peticije Thierry Paul Valette. Posebno je naglasio da peticija nije napad na gospođu Macron, ali smatra da nije moralno s jedne strane braniti zapošljavanje članova obitelji parlamentarcima, a s druge strane tražiti posebne privilegije za suprugu.

Nisu samo aktivisti okomili se na Macrona već su i političari iz opozicije iskoristili ovu priliku za oštru kritiku novog francuskog šefa. Ugo Bernacilis, pripadnik ljevičarske koalicije La France Insoumise, optužio je Macronovu stranku za licemjerstvo zato što podržavaju stvaranje ureda prve dame koju nitko nije izabrao na tu funkciju, prenosi CNN.

Posljednji tjedni pravi su izazov za Macrona zato što se suočava sa sve većim kritikama što se odrazilo na njegovu popularnost u javnosti. Najavljeni rezovi proračuna natjerali su šefa francuskih oružanih snaga, generala Pierrea de Villiersa, da podnese ostavku.

Predsjednički izbori, inače, bili su obilježeni brojnim skandalima s poslovima članova obitelji. Konzervativac François Fillon optužen je za korupciju i protuzakonito trošenje državnog novca nakon što je otkriveno da je njegovoj supruzi plaćeno za posao koji nikad nije obavila. Desničarka Marine Le Pen također se našla u “neobranom grožđu” nakon otkrića da je sredstvima Europske unije plaćala svog tjelohranitelja i šeficu kabineta.