Podijeli članak

Dok požari uništavaju amazonsku šumu, irski premijer Leo Varadkar i francuski predsjednik Emmanuel Macron najavili su da će glasati protiv trgovinskog dogovora između Europske unije i južnoameričkog bloka Mercosur ukoliko Brazil ne poduzme mjere zaštite prašume.

Varadkar je u izjavi u petak rekao da je veoma zabrinut zbog rekordne destrukcije šume, uz napomenu da će irske vlasti nastaviti pažljivo pratiti poteze Brazila u sljedeće dvije godine, kada bi trgovinski sporazum trebao biti ratificiran.

"Nema šanse da će Irska glasati za sporazum o slobodnoj trgovini ako Brazil ne bude poštovao svoje obaveze po pitanju zaštite okoline", kazao je Varadkar.

Marcon, pak, vjeruje da mu je brazilski kolega Jair Bolsonaro lagao kada je govorio o stavu Brazila po pitanju klimatskih promjena te da će se Francuska pridružiti Irskoj u blokadi potpisa sporazuma.

Demonstracije pred ambasadom u Londonu

"Prema ponašanju Brazila u proteklih nekoliko tjedana, predsjednik može jedino zaključiti da mu je predsjednik Bolsonaro na summitu G20 u Osaki u lipnju lagao", rekao je dužnosnik francuskog predsjednika, dok se između dva lidera rasplamsava rasprava na temu požara u Amazonu.

Komentari i politika Brazila u proteklih nekoliko tjedana pokazuju da desničar Bolsonaro ne namjerava poštovati obaveze po pitanju klimatskih promjena te da, također, ne želi prihvatiti konkretne prijedloge za očuvanje biodiverziteta, dodao je.

"Pod ovim uvjetima Francuska se protivi sporazumu EU-a s Mercosurom", kazao je dužnosnik.

Oko 500 demonstranata u petak ujutro je blokiralo cestu pred ambasadom Brazila u Londonu, prosvjedujući zbog Bolsonarove politike o životnoj okolini.

"Kada uništavamo elemente biodiverziteta, režemo granu koja drži sve na okupu. To je prirodni zaštitni mehanizam, njegova polica osiguranja", rekao je Farnan Ellwood sa Sveučilišta Zapadna Engleska za Al Jazeeru.

'Macron ima kolonijalistički mentalitet'

"Moramo prestati koristiti namještaj od punog drveta, jesti govedinu, jer se šume krče upravo zbog farmi goveda. Druga stvar koju treba znati je da se svijet promijenio. Jednostavno, nema povratka natrag. No, ima i dobrih vijesti – znanstvenici nastoje ponovno izgraditi bioraznolikost", dodao je.

Macron je u četvrtak na Twitteru objavo poruku da požari koji divljaju Amazonom predstavljaju međunarodnu krizu te da rasprava o njima treba biti prioritetna tema razgovora na predstojećem summitu grupe G7, koji će biti održana sljedećeg vikenda u Francuskoj.

Bolsonaro je potom rekao da Macron ima "kolonijalistički mentalitet".

Macronu se pridružila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ukoliko budu željele blokirati sporazum, Irska i Francuska će unutar EU-a morati privoljeti i druge zemlje.

Sporazumu je postignut u lipnju, nakon 20 godina pregovora, a potrebno ga je još ratificirati.

Vojska spremna braniti amazonske šume

Zapovjednik oružanih snaga Brazila, general Edson Leal Pujol, u petak je poručio da je brazilska vojska spremna braniti amazonske šume, dok je Bolsonaro potvrdio da se razmatra slanje vojske na teren.

"Onima koji inzistiraju na zaštiti brazilskog Amazona poručujem da će vojnici uvijek biti oprezni i pripravni, spremni se braniti i uklanjati svaku prijetnju", kazao je Pujol na obilježavanju Dana vojske u Brasiliji.

Bolsonaro je rekao da će se kasnije u petak susresti s ministrima i raspraviti sljedeće korake, među kojima je slanje vojnika jedna od glavnih opcija.