Podijeli članak

Francuska vlada stipendirat će i ove godine 11 studenata iz Bosne i Hercegovine za studiranje u Francuskoj, a radi se o stipendijama strogih kriterija koje se odnose se na postdiplomske studije i doktorate i mogu iznositi do 10.000 eura.  

Odabrani stipendisti dolaze sa univerziteta u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Sveučilišta u Mostaru, a područja studiranja su: fizika, medicina, inženjerstvo, političke nauke i arhitektura.

Francuska je četvrta svjetska destinacija za prijem stranih studenata budući da 310.000 stranih studenata u Francuskoj raspolažu povoljnim troškovima upisa i istim pravima kao i francuski studenti, čak i ako ne dolaze iz Europske unije.

Kako je istaknuto iz Francuskog veleposlanstva u BiH, da bi se studiralo u Francuskoj nije neophodno govoriti francuski jezik, a sve je više univerziteta na kojima se može studirati na engleskom jeziku.

U cilju savjetovanja studenata koji su zainteresirani za studiranje u Francuskoj, 2015. godine otvoren je ured Campus France u Sarajevu, a 2017. godine u Banjoj Luci i Mostaru, priopćeno je.