Podijeli članak

U Franjevačkoj crkvi u Mostaru, kao i svake srijede održavani se Susreti za mlade. Tema večerašnjeg susreta bila je o načinu našeg ispovijedanja i Božjeg oprosta, koji je vodio Fra Antonio Šakota.

Mnogi od katolika, pa čak i od onih koji idu redovito ili povremeno u crkvu, ponekad pokazuju da žive s nekim zabludama ili sumnjama u glavi. Te zablude i sumnje možda nisu tako jake i presudne da bi čovjek prestao ići na ispovijed, ali znaju smetati i zbunjivati.

Treba razbiti takve zablude kako bismo s više uvjerenja i mirnije pristupali ispovijedi - sakramentu pomirenja s Bogom i Crkvom.

"Tema se bazira na načinu našeg ispovijedanja, želio bih pomoći, ukazati mladima kako pristupiti sakramentu ispovijedi, kako se dostojno za njega pripremiti, na koji način to ostvariti i ukazati na neke negativnosti, možda i na nedosljednosti u cijeloj toj priči neiskrenosti", istaknuo je fra Šakota.

Fra Antonio se dotaknuo evanđelja o bludnici koja je uhvaćena u preljubu, kada je Isus rekao tko je od vas bez grijeha neka baci prvi kamen. Tu zapravo možemo vidjeti snagu Isusove riječi koja ne osuđuje, koja oprašta svaki grijeh. Oni koji su tu ženu htjeli kamenovati, jer je po njima zavrijedila smrtnu kaznu, oslobađa i njih od grijeha jer su ga ispustili iz ruke.

"Svi smo mi i oni koji su osuđeni i oni koji osuđuju zapravo tako potrebni Božjeg oprosta i te riječi, i naravno tu je još problem mase, neodgovorne mase jer kamen koji bi se u toj situaciji bacio bio bi kamen mase kamen neodgovornosti, nitko ne bih znao koji je kamen nju pogodio, koji je kamen nju usmrtio. Isus koji prokazuje zapravo taj problem poziva nas na osobnu odgovornost u svemu tome", rekao je fra Šakota.