Podijeli članak

The Others je fotografski projekt kroz švedsko-finsku kooperaciju ,koja se nalazi pod pokroviteljstvom švedske vlade. Kroz taj program je i jedna Mostarka, Anita Krtalić, izložila vlastite amaterske fotografije u Finskoj.

Anita se na projekt prvi puta prijavila u svibnju 2015. godine, kada je kroz radionice i brojne projekte pokazala svoje fotografije. Kako ističe, kroz rad morala se samostalno razvijati, pronalaziti sebe a The Others biojoj je velika potpora u tome. 

,,Kada su ponovo započeli projekt u Mostaru u 2016. godini, uočili su moju zainteresiranost i rad te im se svidio moj pristup svemu tome. Nastavljajući projekt sa izložbom u Finskoj, u izvornoj galeriji odakle sama ideja projekta potječe, pozvali su me da budem predstavnik svega što se dogodilo u Mostaru  i da ujedno predstavim vlastite fotografije˝, kazala je za pogled.ba Anita Krtalić.

Sama ideja je nastala iz znatiželje; vidjela je koncept projekta, natječaj i prijave i bila uvjerena kako je to dobar način da nauči nove tehnike fotografiranja. ,,Sudjelujem u svakom djelu procesa postavljanja izložbe, odabira, skeniranja fotografija, rezanja, postavljanja koncepta u galeriju i slično. Svemu tome doprinosi i mjesto rada. Galerija se nalazi u sklopu fotografske škole i škole za industrijski i grafički dizajn˝, kazala je Anita.
 
Objašnjava kako nema posebnih očekivanja, ali dok je u Finskoj, pozitivno je iznenađena i uživa. Ima pristup suvremenoj opremi, stoga namjerava iskoristiti priliku da upozna internacionalni način fotografiranja. ,,Zanimljivo je da im je najveću pozornost oduzela fotografija koja je test fotografija na analognom filmu. Iznenadilo me je to˝, istaknula je Anita.

Ljubav prema fotografiji, Anita je razvila već u srednjoj školi, kada si je kupila analogni fotoaparat u želji da se nauči osnovama tehnike. Premda se naziva amaterom, već je predstavila svoje fotografije na skupnim izložbama kao što je izložba u OKC Abraševiću kroz projekt Street Happens i kroz humanitarne lokalne akcije u Galeriji Aluminij i Katedrali Mostar.

,,Činjenica da možemo uhvatiti trenutke života kojih u tom trenutkom nismo svjesni, no kasnije gledajući fotografije doživljavamo jednake osjećaje je nešto što me uvijek iznova fascinira i tjera da radim što više˝, kazala nam je kraju Anita.

Anđela Jurišić