Podijeli članak

Prvi kongres endoskopskih kirurga u Bosni i Hercegovini koji se održao od 6.9. do 8.9.2019.godine u Hotelu Holiday u Sarajevu, s više od 250 sudionika, postigao je izvanredan uspjeh. U okviru programa, kroz 13 sesija održano je 58 predavanja s izvanredno izabranim suvremenim temama.

Uz eminentne stručnjake iz SAD-a, Turske, Kine, Slovenije, Italije, Hrvatske i Srbije,  kao  i vodećih profesionalaca iz ove struke iz  Norveške, Slovačke, Švedske i Meksika, radove su izložili i liječnici koji se bave endoskopskom kirurgijom u cijeloj Bosni i Hercegovini.

-Sretan sam što je na kongresu pružena prilika razgovora o vlastitom znanju i vještinama, razmijeni iskustva, kao i stjecanju dragocjenih  poznanstava koja će pomoći u daljem usavršavanju i napredovanju – rekao je Samir Delibegović. 
Svakako, veoma je značajna podrška Europske Asocijacije endoskopskih kirurga predsjednika EAES-a, profesora Andera Pietrabissa i članova njegovog tima, Popa Dorin iz Švedske, Nader Francis iz UK, Piotr Mysliwiec  iz Poljske, Marek Soltes iz Slovačke, koji su u Sarajevu održali svoja aktualna predavanja.

Na Kongresu su bili i predsjednici udruženja endoskopskih kirurga iz regije, profesori Miloš Bjelović (Srbija), Igor Stipančić (Hrvatska) i Aleš Tomašič (Slovenija) i izrazili svoju spremnost za uspostavljanje suradnje udruženja i pomoći, prije svega,  u edukaciji u oblasti endoskopske kirurgije u cijeloj regiji.

Predavanja su bila prilika za edukaciju i diskusije u sesijama za abdominalnu, torakalnu ili dječju kirurgiju, ginekologiju, otorinolaringologiju, gastroenterologiju i barijatrijsku kirurgiju, s izlaganjima rezultata najnovijih istraživanja, predstavljanjem iskustava u praksi I otvaranjem novih puteva za različite pristupe i procedure.

Vrhunsku kvalitetu predavanja osigurali su i profesori Umberto Bracalae i Giusto Pignata iz Italije, Amir Nizar iz  Velike Britanije, Michael Bovet i Juraj Letko z SAD-a, Orhan Alimoglu, Ozgur Ekinci i Metin Leblebici iz Turske i Jianfan Zhu iz Kine , kao i Miroslav Bekavac Bešlin, Miroslav Kopjar, Igor Nikolić, Zenon Pogorelić i Marko Zelić iz Hrvatske, Radoica Jokić, Igor Krdžić, Aleksandar Ljubić, Nebojša Marić, Srđan Mijatović, Bojan Radovanović, Aleksandar Simić, Slobodan Milisavljević iz Srbije, i Igor Černi, Arpad Ivanecz, Bojan Krebs i Gregor Norečić iz Slovenije.

Cilj Udruženja da Prvi Kongres bude snažan poticaj u razvoju endoskopske kirurgije u Bosni i Hercegovini, uz veliki entuzijazam i ozbiljnu organizaciju, je postignut. Ostvareni su brojni kontakti i uspostavljene suradnje koje će otvoriti prilike za edukacijske projekte, kao i pokretanje stručnog časopisa u ovoj oblasti, rekao je prof.dr Samir Delibegović, predsjednik Udruženja endoskopskih kirurga BiH. 

Vrijednosti i potencijal ovog kongresa prepoznao je Kanton Sarajevo, kao i Grad Sarajevo, Općina Centar Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo koji su pružili podršku Prvom kongresu endoskopskih kirurga BiH.
Kongres kao događaj koji se održao u Sarajevu, vodećem političkom, društvenom i kulturnom centru u Bosni i Hercegovini i istaknutom kulturnom centru na Balkanu, je i na taj način svojim sudionicima priredio ugodan boravak i druženje.