Podijeli članak

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru domaćin je Info dana koji se održava u organizaciji Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini. Glavni cilj Info dana je druženje, koje se provodi već šestu godinu sa studentima Ekonomskih fakulteta sa Sveučilišta i Univerziteta Džemal Bijedić.

Druženje je na temu Perspektiva BiH, posebno se bazirajući na mlade u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine ka Europskoj Uniji.

"Radi se o pitanjima vezanim za različite izazove, probleme u savladavanju različitih prepreka s kojima se naša zemlja suočava. Naravno,želja je da se mladim ljudima stvore bolji uvjeti za život i rad u BiH. Nove generacije zaslužuju bolju budućnost, i zaista očekujem konstruktivno sudjelovanje svih naših studenata u razgovoru s gosp. Lars-Gunnar Wigemarkom u traženju odgovora na spomenuta pitanja" - kazala je dekanica Ekonomskog fakulteta, prof. Mila Gadžić.

Cijeli projekt je simboličnog naziva EU for You -E4U u kojem će se angažirati studenti iz cijele zemlje. U okviru projekta, studenti dodiplomskih studija sa 8 javnih sveučilišta/14 fakulteta iz BiH, uz pomoć svojih mentora radit će na izradi javnih kampanja koje ilustriraju percepciju mladih o socio- ekonomskim reformama, posebno u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i poduzetništva.

"Smatram da je ovaj projekt od velike važnosti, jer bi upravo naše generacije u nekoj bližoj budućnosti, mogle biti ključ ulaska BiH u EU. Pored toga, htio bih naglasiti kako sam upućen u sadržaj koji su kolege radili prošle godine i nadam se da će se i ove godine također ostaviti pozitivan dojam"- kazao je Franjo Skoko, student Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, koji ove godine aktivno sudjeluje u projektu, po prvi put.

"Ovo je zaista hvale vrijedan projekt, koji je izvrsna edukacija za nas studente.Smatram da je BiH na dobrom putu prema EU, upravo iz razloga što je velik broj nas mladih uključeno. Također sam ostvarila velik broj poznanstava"- istaknula je studentica Ekonomskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić, Alma Mujela koja je prošlogodišnji sudionik projekta.

Studenti i profesori koji su već sudjelovali u projektu istaknuli su kako prepoznaju probleme i da imaju rješenje. Prošle godine projekt je glasio Kliknimo DA za bolje obrazovanje i izazvao je razne ovacije kod javnosti, a studenti Univerziteta su osvojili nagradu za najbolju kampanju. 

"Ja vjerujem i nadam se kako će studenti ove generacije imati dobru kampanju i kako ćemo zajedničkim snagama promovirati naše ustanove. Studenti su već i ranije sudjelovali na zajedničkim projektima, a ovo je jedan od međunarodnih projekata,što im dodatno daje motiv za napredovanje"- riječi su prodekana Ekonomskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić Veldina Ovčine. 

Sa Info danima počinje i javna kampanja "Upalimo svjetlo za mladost BiH", a u okviru kampanje svi će fakulteti u BiH kao i građanstvo, biti pozvani podržati mlade putem akcije simboličnog paljenja svjetla koja će se održati 20. prosinca u razdoblju od 20 do 20:10 sati. 

Za predstavnika EU u Bosni Hercegovini Wigemarka, važno je čuti što studenti sa javnih sveučilišta u BiH misle o situaciji u državi, o njihovom životu i budućnosti, te također što misle o EU.

"Smatram da su socio-ekonomske reforme nužne,a također je potrebna obrazovna reforma što uključuje reformu visokog obrazovanja. Ja sam se prije tjedan dana sastao sa rektorima svih javnih sveučilišta i oni su upravo izrazili svoju frustriranost zbog nedostatka sredstava za istraživanja i zbog loše infrastrukture. Međutim, unatoč tomu, oni imaju studente i još jednom naglašavam, njihove ambicije i pozitivan stav"- kazao je Wigemark. 

Izrazio je i kako je u razgovoru sa studentima čuo puno bolje komentare o socio - ekonomskom stanju, nego od odraslih s kojima kontaktira, te konstatirao kako bi možda trebalo više obrazovati odrasle.

Nadalje, po završetku Info dana, mentori će odabrati 4 studenta koji će aktivno sudjelovati projektu i pohađati radionicu "Media boot kamp". Njihove javne kampanje će biti realizirane u okviru dobivenog proračuna i objavljene u svim medijima. 

M.P./ Pogled.ba