Podijeli članak

Festival zabavne glazbe Melodije Mostara 2019. koji se u gradu na Neretvi održao 25. godinu za redom u petak 3. svibnja u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače okupio je glazbenike koji su tijekom četvrt stoljeća ostavili veliki trag na ovom festivalu.

Ovogodišnje izdanje proteklo je u znaku retrospektive na pretekle godine mostarskog festivala, a svim sudionicima su dodijeljene 'Zlatne plakete' za doprinos ovoj glazbenoj manifestaciji u gradu na Neretvi, što su ljubitelji glazbe mogli pratili na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije od 23,45 sati.

Popularni izvođači su, otpjevati skladbe koje su izveli na nekom od 24 dosadašnja izdanja Melodija Mostara od kojih su mnoge bile hitovi ili već postali evergreeni.
 

Giuliano je nakon 23 godine izveo pjesmu “Tama” Tomislava Mrduljaša, s kojom je popularni Splićanin osvojio festivalski Grand Prix 1996. godine.Zoran Jelenković nakon 24 godine otpjevao je vlastitu skladbu “Gdje si, moja Marija”, koja je osvojila prvu nagradu publike 1995. godine.Fra Šito i Radovan Ćorić su nakon 22 godine ponovno otpjevati pjesmu “Nero, Neretva”, a Marina Tomašević otpjevala je skladbu “Mjesečina” koju je prvi put izvela na mostarskom  festivalu 1995. godine.

Na 25. jubilarnim Melodijama Mostara nastupili su izvođači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i dijaspore.Tako je  iz Njemačke  stigao  Goran Škerlep, čest izvođač na mostarskom festivalu, koji je otpjevati skladbu “Vino dajte mi na stol”, koju je prvi put izveo na ovom festivalu 2011. godine. Iz Švicarske j stigao Frano Vugdelija, a na ovogodišnjim Melodijama Mostara izveo je skladbu “Ne viđam vas, prijatelji stari”, s kojom je na ovom festivalu nastupio prije dvije godine.

Na festival se vratio i Igor Vukojević s pjesmom “Bura”, a prvi put ju je otpjevao 2011. godine. Iz Istre je stigao Diego Zuliani koji je otpjevao skladbu “Kad se sretnu duše dvije”,  koja je bila pobjednička skladbu Melodija Mostara 2018. Slobodan Mišević čest je gost na Melodijama Mostara, a na 25. izdanju ovoga zabavno-glazbenog festivala nakon 11 godina izveo je skladbu “Kameni svatovi”. Duo Bluess prije 23 godine na ovom festivalu oduševio je izvedbom pjesme “Samo da si htjela”, a ponovno ju je izveo  na 25. jubilarnom izdanju Melodija.
 

Željka Bošnjak ponovno je otpjevati skladbu “Reci mi”, kojom se na ovom festivalu predstavila prošle godine, a sa skladbama koje su prvi put izveli na nekom od izdanja Melodija Mostara nastupio je još i Antonio Čarapina, Dženan Jahić, Niko Bete, Karla Krtalić, klapa Trebižat i etnoskupina Čuvarice.
 

Program je svojim nastupom otvorila mostarska plesna skupina MO-stars u koreografiji Nataše Jekić, a kao prateći vokali nastupile su  Lora i Doria Jelić, a program je, kao i prošle godine, voditi Misijana Brkić–Milinković i Denis Šabić. U tradicionalnom festivalskom show-programu nastupio je Giuliano, Marina Tomašević i Diego Zuliani, prošlogodišnji pobjednik Melodija Mostara. Za scenografiju se pobrinuo Masters studio, izvršna producentica festivala je Vesna Jelić.

Dan nakon Melodija Mostara tradicionalno se održava dječji festival Male melodije. Tako će u subotu 4. svibnja s početkom u 18 sati u istom prostoru na ovom dječjem festivalu nastupiti  mladi izvođači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i dijaspore.
Na Malim melodijama kao “klinci i klinceze” nastupila su brojna, sada već renomirana, glazbena imena, kao što su Mia Martina Barbarić, Željka Bošnjak i Ivana Marić. Jedno vrijeme ovaj dječji festival vodio je Siniša Cmrk, a potom Mario Drmać i Mladen Jeličić Troko, a ove godine  će voditeljica programa biti Mostarka Sanda Pandža.
 
 
Autor: G.Š. /Pogled.ba,  Foto/Video: Ana Artuković/ Pogled.ba