Podijeli članak

Crtani film o korupciji 'Obitelj Grabo' danas je predstavljen u Mostar  s ciljem ukazivanja na problem koji razara društvo u Bosni i Hercegovini sve snažnije.

Prvi u nizu od deset animiranih filmova nastalih u produkciji portala Bljesak.info koji na jedinstven način progovara o korupciji u našem društvu predstavljen je  u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru uz snažne poruke.

Scenarist crtanog filma urednik portala Bljesak.info Berislav Jurič govoreći o nastanku animiranog filma kaže kako su ljudi u BiH zasićeni pričama o korupciji na način kako je to do sada rađeno uz zaključan da su svi isti i da nema spasa.

„Željeli smo na jedan novi način prokazati sve te kritične točke korupcije koja se događa u našem društvu, koja je prema svim analizama , a vidimo i po našim životima glavni krivac zašto je nam ovako“, kazao je Jurič.

Ističe kao je glavno pitanje gdje je novac, koje se na žalost sve manje i sve rjeđe postavlja.

 „Ovo ja ne bih da se gleda samo kao jedan crtić, nego da bude i jedan vid upitnika svima nama. Kakva je naša uloga u korupciji i kolika smo mi karika koja tu korupciju čini nesalomljivom. Mi smo svi počeli šutjeti na ono to se događa oko nas i lagano smo počeli pohvatati korupciju kao pravilo života i  nešto bez čega se ne može živjeti u BiH“, kaže Jurič.

Smatra da su ljudi  digli ruke od toga jer kako kaže nema nikakvih rezultata bez obzira govorilo se ili  ne govorilo, na koncu  sve ostaje isto , a da bi stvar bila gora nema volje da se nešto riješi.

Koordinator za razvoj politika istraživanja  u oblasti korupcije i razvojnih problema Aleksandar Draganić ističe da postoji relativno dobar okvir za rješavanje korupcije ali po njegovim riječima se ne implementira u onoj mjeri u kojoj  treba.

„Kad govorimo o korupciji govorimo o najvažniji elementima i vjerojatnosti detekcije i kazne za osobe koje su uključene u to“, ističe Draganić.

Kad se  govori o detekciji kako pojašnjava govori se  prvenstveno o radu  kontroli organa i unaprjeđenja rada tužiteljstva, revizije, sudova, policije sa stanovišta onoga kad dođe do određenih saznanja da ne ostane to od ata  u nekim ladicama.

„Druga stvar je efektivna implementacija svega onoga o čemu javnost stalno priča a to su zakon o sukobu interesa, zakon  o financiranju političkih partija, zakon o takozvanim zviždačima koji je u RS-u usvojen a u Federaciji je u proceduri, te zakon o javnima nabavkama drugi“, pojasnio je Draganić.

Ističe da među brojnim rješenjima postoje i metode koje isključuju čovjeka poput radara za prekoračenu brzinu, ali i kod mnogih usluga, primjerice kad bi se administrativne usluge zamijenile IT rješenjima, onda ne bi bilo rješavanja ni preko reda ni preko veza.

Uz tvrdnju da postoji način za rješavanje korupcije, osvrnuvši na anglosaksonsku izreku Draganić poručuje „Gdje postoji volja postoji i način, a bojim se da je kod nas još uvijek volja ta koja ne determinira postojeće stanje vezano za korupciju“.
 


Autor:D.G./Pogled.ba