Podijeli članak

Na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' u Mostaru danas je organizirana svečana ceremonija povodom početka nove akademske 2018./2019. godine 

Već tradicionalno, prvog ponedjeljka u listopadu održan je 'brucoški sat' u Sportskoj dvorani u sklopu kampusa Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru. Ovom ceremonijom počela je službeno nova akademska godina za oko 700 novih studenata upisanih u novoj akademskoj 2018./19. godini na osam fakulteta i 19 studijskih programa Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru. 

Iako je ove godine broj upisanih studenata manji za oko 30 posto, Univerzitet je uveo nove studijske programe i to “Softverski inženjering” na Fakultetu informacijskih tehnologija, zatim novi studijski program “Historija i međunarodni odnosi” na Fakultetu humanističkih nauka i “Sigurnosne studije i kriminologija” na Pravnom fakultetu.

Rektor Univerziteta, prof. dr. Elvir Zlomušica 42. generaciji studenata poželio je dobrodošlicu te im poručio da budu vrijedni i uče, da se trude i postanu bolji ljudi i u budućnosti budu dio uspješnih priča.

"Pozdravljam oko sedam stotina novih studenata prvog ciklusa studija koji su došli na 19 studijskih programa našeg Univerziteta ove godine da stječu stručna i profesionalan znanja i vještine za tržište rada. Najveći broj vas dolazi iz ove županije, međutim posebno zadovoljstvo čini saznanje da za veliki broj novih studenata dolazi iz drugih županija i drugih država. Univerzitet u Mostaru s preko četiri tisuće studenata i više stotina nastavnika i suradnika sigurno je sposoban da ispuni svoju osnovnu zadaću, a to je kvalitetno obrazovanje mladih ljudi", istaknuo je Zlomušica te dodao kako je ova generacija posebna jer je prva generacija devetogodišnjeg obrazovanja koja upisuje fakultet.
 

Komentirajući nešto manji upis studenata u ovoj godini, Džani Pajić, predsjednik Unije studenata Univerziteta 'Džemal Bijedić' Mostar, kazao je kako je manji odaziv poruka svima da se treba još bolje i više raditi.

"To je poruka svima nama da radimo bolje svoj posao i poruka prema Uniji studenata da nastoji riješiti neke probleme i naravno da inzistiramo na poboljšanju studentskog standarda. Položaj studenata trenutno nije loš, ali radit ćemo da on doživi jedan rast i studentski standard dodatno oživi", naglasio je Pajić. 

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta u Vladi HNŽ-a Rašid Hadžović kazao je kako nije zabrinut manjkom upisanih brucoša jer je ove godine upisana tzv. prijelazna generacija s devetogodišnjim osnovnim obrazovanjem. 

"Ove godine je manjak studenata zato što je došla ona generacija devetogodišnjeg obrazovanja, prijelazna generacija, i evidentno je jedno prilično smanjenje prilikom upisa na Univerzitet. Nama je i dalje cilj da školujemo mlade ljude s kvalitetnim ulaganjem u obrazovanje i da  se ova država kvalitetnije i prosperitetnije gradi", poručio je ministar Hadžović.

D.M./Pogled.ba