Podijeli članak

Svečana promocija i dodjela diploma studentima koji su završili studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana je u srijedu u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače. 

Ovom prigodom dodijeljena je 451 diploma, od čega su promovirana 284 prvostupnika, 166 magistara struke i jedan poslijediplomski specijalistički studij.
 

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić čestitao je svim diplomantima na postignutim rezultatima i svima onima koji su pridonijeli ostvarivanju ovog velikog uspjeha za studente i ovaj fakultet.

"Filozofski fakultet ponajprije potvrđuje svoj status kulturnog i identitetskog stražara našeg naroda jer su identitet i kultura dvije koordinate unutar kojih je jedino moguće očuvati vlastitost. Njegova je zadaća podizati stupanj tolerancije i suživota među ljudima po suvremenim demokratski načelima koja zahtijevaju poštivanje svih ljudskih vrijednosti i primjenu najviših standarda ljudskih prava i normi akademske autonomije", naglasio je Tomić u svom prigodnom govoru te dodao kako Filozofski fakultet nudi široku lepezu programa koje prate europske trendove. 

"Kreiraju se i novi studijski programi, naglasak se sve više stavlja na internalizaciju i teži se interdisciplinarnih i integriranih studijskih programa te razvijanju pružanju različitih oblika cjeloživotnog obrazovanja", poručio je rektor Tomić.

Dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivica Musić zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovom velikom uspjehu za ovaj fakultet i njegove studente te se u svom obraćanju dotaknuo društvenog statusa Filozofskog fakulteta te općedruštvenog stanja i izazova koji očekuju mlade ljude.

"Neprijeporno, dosjeli smo na strmovit stupanj iscrpljenosti i sentimentalne tankoćutnosti što generira samo tjeskobnim pitanjima. Čini se da su danas najcjenjeniji 'poštari pesimizma'. Jedna od najdubokoumnijih misli koju sam ikada čuo glasi: 'Bolje upaliti svijeću nego li proklinjati tamu.' Mislim da je riječ o kineskoj narodnoj poslovici, a bez obzira kada i gdje je nastala i tko ju je sročio, ona se savršeno može primijeniti i na naše podzemlje", kazao je dekan Musić u svom govoru. 

U svečanom programu nastupio je Mješoviti pjevački zbor Studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a.
 


D.M./Pogled.ba