Podijeli članak

Danas, 24.10.2013. se na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine provodi jedna od najvećih volonterskih akcija „Let's do it – milijun sadnica za 1 dan“, a s ciljem pošumljavanja BiH.

Nositelji ovog hvale vrijednog projekta su UG „Ruke“ iz Sarajeva i UG „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, dok je generalni sponzor tvrtka HT Eronet.

Akcija je započela točno u 10 sati, a trajat će do poslijepodnevnih sati, tj. dok se ne zasade sve planirane sadnice.

Volonterskoj akciji priključile su se 73 općine, i to 50 općina iz Federacije BiH i 23 općine iz Republike Srpske. Mladi entuzijasti uključeni u ovu akciju pred sobom imaju tri jasna cilja: 1. zasaditi 1.000.000 sadnica drveća; 2. osigurati sudjelovanje najmanje 20.000 volontera; 3. podići svijest i educirati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema.  

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji akcija se provodi na područjima općina Čitluk, Čapljina, Stolac, Mostar, Jablanica, Konjic i Prozor-Rama, dok se u Zapadno-hercegovačkoj županiji akcija odvija u općinama Ljubuški, Posušje i Široki Brijeg.

Na području grada Mostara akcija je provedena na desetak lokacija, a zasađeno je 200 sadnica kestena, javora i jasena.

U Sarajevu se sadnja  vrši na dvije lokacije: na lokaciji Čavljaka i lokaciji „Park šume Hum“. Na Čavljaku se već u 10 sati jutros okupilo oko 350 volontera, a cilj je zasaditi 10.000 sadnica bijelog i crnog bora tijekom trajanja akcije. Kada je riječ o području „Park šume Hum“, očekuje se 120 volontera i planirana je sadnja oko 1.500 sadnica liščara i četinara, te obnova parka koji je izgorio prije dvije godine.

Također, na području Sarajeva realizirat će se sadnja u osnovnim školama, s ciljem proširenja zelenih površina u školskim dvorištima.

Kada je riječ o Banja Luci, glavna akcija će se provesti tijekom narednog tjedna na lokacijama Čelinac, Laktaši i Banja Luka. U međuvremenu su posađene sadnice u deset  osnovnih škola u Banja Luci.

Završni rezultati akcije prezentirat će se javnosti za desetak dana.