Podijeli članak

U Biskupijskom Svetištu Presvetoga Srca Isusova u Studencima služena je Sveta misa u spomen obilježje na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća i žrtve Domovinskog rata.
 
Naime, na posljednju  nedjelju Gospina mjeseca svibnja prisjećamo se na poseban način 263 poginulih i 11 nestalih u 2. svjetskom ratu i poraću iz župe Studenci, među kojima su 4 svećenika, kao i 9 hrvatskih vitezova poginulih u Domovinskom ratu.

Na simboličan način, mladi iz župe i župljani, pristupili su spomen obilježju u četveroredu i prinijeli svijeće u znak sjećanja i molitve. 

Svijeće i vijence također su položili i slijedeća izaslanstva: Izaslanstvo župe Studenci, Izaslanstvo Općina Ljubuški i Čapljina, Izaslanstvo  Vlade i Skupštine ŽZH , Izaslanstvo Udruga proisteklih iz Domovinskog rata te Sinovi očeva Križnog puta. 

Ovo naše komemorativno okupljanje, ponajprije je znak brige da ne padnu u zaborav naši dragi poginuli, bez suda pobijeni, nestali, oni za čije grobove ne znamo. Da njihova imena  padnu u zaborav bio bi zločin ravan onomu koji ih je zadesio i odveo u smrt. Stoga ovim apeliramo i naše mlade da nastave s ovom manifestacijom, jer onaj tko zaboravlja svoju prošlost, slaba će mu biti sadašnjost, pogotovo budućnost", kazao je mjesni župnik Župe Studenci i upravitelj Svetišta Presvetoga Srca Isusova don Ivan Štironja, koji je ujedno i predvodio Svetu misu. 

Katedralni mješoviti zbor „Marija“ iz Mostara,na čelu sa don Nikom Luburićem, sinom župe Studenci, glazbeno je uveličao Sveto misno slavlje. 

Imena žrtava cijele župe ispisana na spomen pločama u Svetištu, snažno su i trajno svjedočanstvo žrtve ljudi ovoga kraja, svjedočanstvo koje progovara svima nama, ponajprije župljanima župe Studenci, pa i šire. 

Marijeta Petković / Pogled.ba