Podijeli članak

Peto izdanje regionalnog festivala književnosti Poligon, kojeg se ne bi postidio niti jedan veći europski grad, večeras je otvoreno u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar. Festival je započeo gostovanjem književnika Josipa Mlakića, Semezdina Mehmedovića i Almina Kaplana. 

Poligon je festival koji se održava od 2015. godine i od samog osnivanja je prepoznatljiv događaj, koji Mostar nastoji vratiti na književnu scenu Europe te razbija stereotipe i predrasude u gradu. 

Ovogodišnji festival posvećen je temi identiteta, koja je po riječima direktora festivala Mirka Božića, trenutno na razne načine aktualna u svim poljima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog i uveliko određuje književnike. 

''Smatram da je tema identiteta trenutno jako aktualna u Europi zbog izbjegličke krize i rastućeg vala desnog populizma, a s druge strane i u našoj zemlji, jer evo nakon 30 godina nismo uspjeli definirati koji je to identitet koji nas spaja. Etnokonfensionalni identiteti na kojima se najviše inzistira zapravo su, barem se do sada pokazalo, jedino u funkciji razdvajanja''  kazao je Božić za Fenu uoči otvaranja festivala.

Ove godine festival uključuje posjete školama i  gostovanje brojnih autora, a zatvaranje festivala bit će upriličeno u nedjelju u Studentskom centru zajedno sa svim autorima i nastupom mostarskog benda Sove.

AU: A.A.