Podijeli članak

U okviru „Mostarskog ljeta 2018“ u četvrtak je u Centru za kulturu Mostar održana foto-izložba naziva „Svjetlost Juga i Sjevera“, autora Faruka Kajtaza, koja se bavi motivima dva grada na različitim dijelovima Europe - Mostara i Stockholma.

- Izložba je moj pokušaj da ispričam svoju verziju priče o dva grada, Stockholmu i Mostaru. Pokušaj da se sagleda jedna kulturološka vizija Europe, sjevera i juga, Baltika i Mediterena, te da se ukaže na sve različitosti, ali i sve sličnosti koje vežu naizgled dva udaljena dijela Europe. Smatram da je Europa područje velikih različitosti i da je to mjesto potencijalno velikog suživota i razmjene ideja, pogotovo u sferi kulture. Mislim da su i Mostar i Stockholm primjeri na kojima se može učiti suživot, dva mjesta koja su naizgled potpuno različita, ali mislim da dijele tu zajedničku ideju multikulturalne Europe - istaknuo je Faruk Kajtaz, autor izložbe „Svjetlost Juga i Sjevera“.

Kajtaz je dugogodišnji novinar i urednik, a već desetak godina bavi se digitalnom fotografijom, a izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva objavila je njegov foto album "Mostar - Old town".

„Nakon što sam napravio par tisuća fotografija shvatio sam da posjedujem materijala da bi se mogla napraviti jedna izložba. Obzirom da sam u posljednje vrijeme često boravio u Stockholmu shvatio sam da postoji ideja koja bi se mogla povezati i uvezati kroz tu europsku priču i multikulturnu priču Europe bez granica. Plod svega toga je ova izložba.“, navodi autor kojemu je ovo prva samostalna izložba.

Dojmove nakon pregledanih fotografija kazao je i Mostarac Darko Dodik.

 - Ono što sam ja vidio u tim slikama, to su snažne emocije autora koje je prenio na taj dokument. Ova izložba je dokaz da je fotografija medij koji najbrže i najbolje prelazi granice - rekao je Dodik.