Podijeli članak

U prostorijama Tehnološkog parka Intera održana je konferencija pod nazivom “Klasterizacija kao ključ konkurentnosti”.

Stručnjaci iz regije i Europe održali su predavanja na temu klasterizacije, a konferencija je obuhvatila tri panel diskusije: Panel 1 "Primjer dobre prakse - Klasteri iz regije", Panel 2 "Digitalizacija, klasterizacija i konkurentnost/ Horizontalno tehnološko povezivanje", Panel 3 "Kako unaprijediti suradnju komora i klastera". 

“Iskustva pokazuju da se u klasterima uistinu krije ključ konkurentnosti, a strateško planiranje razvoja preduvjet je uspješnog pozicioniranja na globalnom tržištu. Upravo to predstavlja osnovni cilj ove konferencije koja se prvi put organizira na području Bosne i Hercegovine”, navode organizatori.

Uz domaćina, Tehnološki par Intera, suorganizatori konferencije bili su: Drvni klaster Hercegovina, Klaster metala i plastike, IT klaster Mostar Software City, Turistički klaster Hercegovine, te Sveučilište u Mostaru.

Stjepan Primorac, predsjednik Turističkog klastera Hercegovina izuzetno je sretan što su klasteri dobili svoj prostor danas na Buni.

"Članovi kastera lakše dolaze do sredstava od međunarodnih organizacija, lakše sudjelujemo na raznim natječajima i lakše se organiziraju razne obuke, znači jednostavno kao pojedinac bez klastera se ne može" ističe. 

Vedran Šimunović direktor Intera TP govorio je o prepoznavanju klastera od države.

"BiH je u početku što se tiče klasterizacija, sve više i više država prepoznaje klastere, imam ministarstvo koje je uključeno u projekte, otvaraju se razne kuće klastera, država lagano prepoznaje i potiče klastere", govori Šimunović. 

Maja Šimić Škutor stručni savjetnik za projekte Europske unije unutar HNŽ-a govori kako je ovaj projekt plod prekogranične suradnje.

"U ovom projektu imam pet partnera vodeći partner Općina Ktor, Privredna komora Crne gore, iz BiH smo mi HNŽ i Privredna komora Republike Srpske produžnica Trebinje, dok iz Hrvatske sudjeluje Razvojna agencija Splitsko dalmatinske županije RERA", objašnjava Škutor.