Podijeli članak

To je bio Find Your SPARK Mostar 2019... i bilo je odlično, u najmanju ruku! Preko 1000 posjetitelja i šest + sati sadržaja kasnije, možete se prisjetiti najboljih #FYS2019 trenutaka! Scrollajte dolje i vidjet ćete fotografije popularnih gadgeta, radionica, natjecanja i razgovora iz fun zone. Probajte pronaći sebe na fotografijama. Oni koji nisu uspjeli doći u SPARK u subotu (14. rujna) propustili su mnoštvo zabavnih i obrazovnih aktivnosti, priopćeno je iz SPARKa.

GADGET SHOW

Opisat ćemo događaj ukratko. Na jedan dan SPARK se pretvorio u visokotehnološki objekt prepun atraktivnih vrhunskih gadgeta koji dosad nisu viđeni. Posjetitelji su mogli isprobati električna vozila, pametne uređaje, dronove, robote i igraće konzole. Uz standardne konzole svakog FYS događaja poput HTC Vive, XBox, PlayStation 4 i Nintendo Switch, posjetitelji su pokazali svoje plesno umijeće u Just Dance igri. Iako smo bili u Mostaru, uz pomoć VR naočala mogli smo vidjeti  ljepote Hercegovine, kao što su vodopad Kravice, Peć Mlini i Blidinje. SYNC se ove godine pobrinuo za pametne uređaje i dronove: Google uređaji i aplikacije, pametni uređaji Amazon, Fibaro, DoorBird, Philips Hue, uređaji za pametne kuće Nest i svi najnoviji DJI dronovi. Djeca su uživala u obrazovnim robotima poput Abilix, mBot, STEMI-ja, Ollie-ja, Alphe, Nao-a, Lega i drugih. Posebnu pažnju plijenio je robotski pas Aibo. Kategorija električnih vozila privlačila je najveću pozornost - imali smo četiri Tesla automobila, tri Toyota hibrida, dva bicikla Greyp G6, dva električna romobila INMotion, Segway električna vozila, Xplorer hoverboard, FSR Racing bolid i bolid na solarni pogon srednjoškolaca iz Posušja.

BRAIN GYM & TECH CHALLENGES

Održane su tri interaktivne radionice: Robotika s mBotovima (Luka Vučina), Poslovni modeli za startupe (Alema Pelesić) i Kako pokrenuti firmu za proizvodnju robota? (Marin Trošelj). Nakon završenih radionica polaznici su imali priliku odmjeriti snage u dva natjecanja - prvo je bilo iz robotike (zadatak je bio najbrže prijeći stazu s preprekama, u čemu se okušalo 10 najuspješnijih sudionika interaktivnog kvalifikacijskog kviza), a drugi u startup poslovnom planu (zadatak je bio kreirati najbolji poslovni plan za startupe). Sudionici su se žestoko natjecali jedni protiv drugih, a najbolji od najboljih su:

# dobitnik Makeblock Codey Rocky i natjecanja iz robotike je Ivor Mesić iz Bugojna.
# dobitnik laptopa i natjecanja iz izrade najboljeg poslovnog modela je Leo Mikulić iz Mostara.


Nagradili smo i posjetitelje - i to s dvije nagrade. Filip Sabljić je dobio DJI Osmo Mobile 2 za najbolju fotografiju s hashtagom #FindYourSPARK, dok je Milenko Vidačak nasumično odabran iz kutije sa događaja i dobio je zvučnik JBL Tuner BT. Naš sponzor Mekline je odlučio nagraditi naše posjetitelje, tako da je 10 sretnih posjetitelja otišlo kući s JBL Go zvučnicima.

FUN ZONE

Ovo je bio središnji dio događaja na kojem smo ugostili velika influenserska imena iz naše regije. Govornici su s posjetiteljima podijelili svoje priče, kreativnost i obrazovni sadržaj, ali i govorili o gorućim temama kao što su održiva izgradnja digitalne zajednice, stvaranje podcasta, praćenje najnovijih trendova u gadget svijetu, te robotika kao način zabavne edukacije za djecu. Gosti su bili Marko Petrak (Podcast Inkubator), duo iz Balkan Gadgets (Bajtbox) i Ladislav Jurić (Baggizmo). 

FYS PARTNERI I SPONZORI

Brojevi su ovdje - posjetilo nas je više od 1000 ljudi, a događaj je uspješno organiziran uz ogromnu pomoć preko 40 volontera i 20 organizatora. Ovo, naravno, ne bi bilo moguće bez partnera i sponzora - NSoft, SYNC, Rolograf, Toyota, Nuić, Vitinka, Mekline, Ožujsko, Nameks, Alba i Eurosan.

FYS2019 IN PICTURES

Živopisno, šareno i nadahnjujuće: organizatori, volonteri i posjetitelji FYS2019 blistali su poput ljetnog sunca. Vratite se u subotu i ponovno doživite sjajnu atmosferu kroz naš foto album. Sada je vrijeme da čekamo na neke nove i moćne gadgete koje ćemo izložiti na Find Your SPARK 2020! Ako imate prijedloge i ideje za gadgete, startupe i ljude koje želite vidjeti, čuti i isprobati sljedeće godine, pišite na [email protected], priopćeno je iz SPARKa.