Podijeli članak

Tagovi

Otvaranje drugog ciklusa projekta Bijenala suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground  u Titovom bunkeru u Konjicu opet je zainteresiralo građane Bosne i Hercegovine i strane turiste. Ministarstvo obrane je dopuštenjem o održavanju izložbe u bunkeru, civilima omogućilo ulaz u ovaj vojni objekt građen u tajnosti.

„Najveći broj posjetitelja čine Slovenci, koji su vjerojatno jako nostalgični“, kazala je u razgovoru za Pogled.ba voditeljica podružnice TZ HNŽ-a za Konjic i Jablanicu Jasminka Hadžajlija. „Velik je interes za posjet Bijenalima u Titovom bunkeru. Ove godine je veći broj stranaca pristigao u posjet, dok je prvo bijenale koje se održavalo prije dvije godine, dakle 2011. posjetilo najviše domaćeg stanovništva. Mediji su učinili svoje i Titov bunker je zaista zaintrigirao mnoge. Naravno, ovo daje velik značaj turističkim posjetima Konjicu i cijeloj Hercegovačko-neretvanskoj županiji“, kazala je Hadžajlija.

Da vlada velik interes za posjet bunkeru potvrdio nam je i direktor Turističke zajednice HNŽ-a Andrija Krešić, koji ističe kako je TZ HNŽ-a u ovaj projekt uključena samo kroz pomoć u informiranju turista, jer objektom upravlja vojska.

Bunker je svakako novitet u ponudi Turističke zajednice HNŽ-a i još jedan razlog više u zadržavanju turista. ARK-Titov bunker građen od 1953. do 1979 godine, 280 m ispod zemlje na površini od 6584 metara četvornih s 12 povezanih blokova i više od stotinu prostorija s ciljem da se smjesti 350 ljudi iz vojno političkog vrha bivše Jugoslavije u slučaju atomskog rata.

Izložba je otvorena 26. travnja 2013., a u Atomskoj ratnoj komandi (ARK) u Konjicu posjetitelji mogu pogledati postavku djela 35 umjetnika iz 19 zemalja sve do 26. rujna ove godine.

Izložba se može posjetiti svakog ponedjeljka, srijede i petka u 10, 12 i 14 sati. Da bi ste razgledali postav izložbe i bunker potrebno je prijaviti se u Turističku zajednicu u Konjicu ili na telefon 061/726-030. Posjet izložbi košta deset maraka. Bunker se može posjetiti i besplatno, nakon što dobijete odobrenje za posjetu bunkera od Ministarstva obrane BiH.

Zemlje partneri projekta su BiH, Turska, Hrvatska, Srbija i Crna gora, a projekt se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH uz snažnu podršku UNESCO-a i Vijeća Europe. {jcomments on}

K.J./Pogled.ba