Podijeli članak

Sveučilište u Mostaru u petak je svečanom sjednicom Senata u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" obilježilo 40. godišnjicu svoga djelovanja.

Svečanu sjednicu Senata otvorio je rektor Sveučilišta u Mostaru prof.dr.sc. Zoran Tomić te je definirao više strateških pravaca posebno izdvojivši tri ključna izazova: integraciju Sveučilišta, izradu nove strategije i financijsku stabilnost Sveučilišta.

„Integraciju Sveučilišta kao ključni izazov provest ćemo kroz znanstvene i akademske procese tražeći najoptimalniji model kao platformu za raspravu. Nova strategija bit će temelj našeg Sveučilišta u budućnosti, a s tim je usko povezana i financijska stabilnost“, poručio je rektor Tomić.

Dobitnici zvanja professor emeritus su  prof. dr. sc. Vojo Višekruna i prof. dr. sc. Željko Šuman.

Rektorove nagrade dodijeljene su za 25 najboljih studenata Sveučilišta u Mostaru, a imena svih dobitnika mogu se pogledati ovdje.

„Ova nagrada je potvrda za sav uloženi trud, vrijeme i odricanja. Isplatilo se, jako sam ponosan na sebe i zahvalan svima koji su me podržavali na ovom putu“, izjavio je Stefan Ajvaz, student prve godine preddiplomskog studija njemačkog jezika i književnosti i talijanskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu, s prosječnom ocjenom 4,83.

Oduševljenje dobivenom nagradom nije mogla sakriti ni Danijela Mandić, studentica prve godine diplomskog Studija novinarstva na Filozofskom fakultetu, s prosječnom ocjenom 5,00.  „Čast mi je što sam dobitnica Rektorove nagrade  i smatram je krunom cijeloga školovanja, a posvećujem je svojoj obitelji“, izjavila je Mandić.

U sklopu svečanosti dodijeljen je počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru predsjedniku Opće skupštine UN-a dr.sc. Miroslavu Lajčaku koji se obratio videopozivom iz New Yorka.

„Veliku nadu ulažem u vas mlade, vi niste samo budućnost ove zemlje, vi ste njezina sadašnjost“, izjavio je Lajčak te istaknuo kako Sveučilište u Mostaru predstavlja  čvorište ideja otvarajući vrata studentima iz svih zajednica.

Rektor prof. dr. Zoran Tomić dodijelio je 20 plaketa Sveučilišta u Mostaru kao znak zahvalnosti za izuzetan doprinos razvoju Sveučilišta kroz istaknuti rad na znanstvenom, nastavnom i stručnom polju te širenju ugleda Sveučilišta kod nas i u svijetu, prenosi Treći.ba.