Podijeli članak

Studij politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru obilježio je desetu godišnjicu postojanja te je tom prigodom održano predavanje o temi Politologija u BiH - budućnost i perspektive razvoja.

Predavači su bili prof. dr. Miloš Šolaja s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banja Luci, prof. dr. Mile Lasić s Filozofskog fakulteta SUM-a i doc. dr. Damirka Mihaljević s Filozofskog fakulteta SUM-a.

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Ivica Musić objasnio je kako je Studij osim dragocjenoga kadra počeo producirati analize, znanstvena seciranja bosanskohercegovačke zbiljnosti koja su na različite načine ipak postojala javnim diskursom i imala određen odjek i utjecaj.

Studij je kroz svoje kratko postojanje prebolio raznovrsne dječje bolesti te postao jedan od prepoznatljivih Studija na Filozofskom fakultetu. Gotovo u potpunosti se oslanja na vlastiti kadar, a njegovi studenti zapravo su najbolja reklama i ogledalo rada na samom Studiju. Prvih 10 godina, obilježio je proces stasanja, prikupljajući između ostalog iskustva starijih i uspješnijih studija slične profilacije“, objasnio je dekan Musić.

Prof. dr. sc. Mile Lasić izložio je vlastiti pristup, odnosno što je on doživio u 10 godina postojanja Studija, odnosno kritički ga promotrio.

Institucionalni put politologije je kod svakoga iznimno kratak, i u Banja Luci i u Istočnom Sarajevu i u Mostaru. Mi se ne trebamo stidjeti početaka niti ustroja. Studij politologije, i to je zahvala svima koji su sudjelovali, je ustrojen dobro poštujući temeljna načela UNESCO-ve politološke paradigme. Nažalost, s obzirom na to kakva smo mi zemlja, udaljavamo se jedni od drugih, ne komuniciramo“, rekao je Lasić izražavajući žaljenje jer nisu bili prisutni kolege iz Sarajeva.

Doc. dr. sc. Gordana Iličić, pročelnica Studija politologije u uvodnom je obraćanju predstavila aktivnosti kojima se bavi Studij kao i što namjeravaju i dalje činiti.

Unatoč početničkim tegobama koje su uključivale, posebice kadrovsko kompletiranje, Studij politologije danas je stasao u prepoznatljivog kreatora u svojoj nastavnoj, pravnoj i istraživačkoj djelatnosti. Neizostavno je spomenuti da su njegovim osnivanjem stvoreni začeci političke znanosti na Sveučilištu u Mostaru, jedinom javnom sveučilištu u BiH kojemu je službeni hrvatski jezik“, rekla je Iličić te dodala da je Studij fokusiran na promicanje demokratskih institucija i političke kulture, pluralizma te prihvaćanja specifičnosti bosanskohercegovačkog društva temeljem njegove povijesne i društvene strukture, ali i kulturnog nasljeđa.

U sklopu obljetnice Studija politologije predstavljena je i knjiga prof. dr. Mile Lasića Mostarsko-europske priče (2015-2017.). Knjiga je zbirka 83 eseja koja objedinjuje domaće, europske i svjetske fenomene dotičući teme viktimizacije, probleme s kojima se susreće današnja socijademokracija, kao i nikad aktualnija tema neoosmanizma i posljedice njegovih previranja uz osvrt na geopolitička pitanja i događanja u svijetu iz autorove perspektive.

Organizatori su bili Sveučilište u Mostaru, Studij politologije Filozofskog fakulteta SUM-a i Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta.

Branka Dijaković