Podijeli članak

 
Studij novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru obilježio je 20 godina postojanja gdje su se okupili brojni novinari zaslužni za pokretanje Studija, predstavnici medijskih kuća kao i studenti.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivica Musić zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli da Studij novinarstva postane to što danas jest, unatoč mukotrpnom procesu njegovog nastanka i razvijanja.

Filozofski se fakultet snažno razvija u modernu visokoobrazovnu instituciju prepoznatljivu ne samo u BiH, nego i u regiji. Među studijima koji najozbiljnije shvaćaju vlastitu narav i poslanje je Studij novinarstva, koji se svih 20 godina razvijao prema uzoru na najbolje europske studije“, kazao je dekan Musić.

Svečanu sjednicu otvorio je pročelnik Studija novinarstva prof. dr. sc. Ilija Musa objasnio je kako Studij pokazuje da je zreo i da je sposoban biti nositeljem pozitivnih trendova koji i Filozofski fakultet, i SUM čine prepoznatljivim ne samo u Bosni i Hercegovini nego i znatno šire.

Kontinuiran razvoj studijskih programa u proteklih 20 godina pokazuje kako su djelatnici ovoga Studija  uvijek pratili razvoj novinarstva, medija, odnosa s javnošću i komunikologije u najrazvijenijim sveučilišnim centrima  i birali njihova najbolja iskustva kako bi  podizali razinu kvalitete studija i nudili mogućnost našim studentima da steknu znanja koja ih na tržištu rada čine konkurentnijim u odnosu na studente drugih srodnih studija“, rekao je pročelnik Musa te dodao kako se sklapaju sporazumi s najsnažnijim medijskim kućama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj kojima se otvara mogućnost stjecanja praktičnih znanja primjerenih današnjem stupnju razvoja medija.

Prof. dr. sc. Marko Sapunar, jedan od utemeljitelja Studija novinarstva na SUM-u objasnio kako novinarstvo oduvijek postoji te kako se ne treba bojati za njegov opstanak.  

Dok je potrebna informacija dok treba vijest do tada je potrebno i novinarstvo. Naime, onaj tko ima vijest, tko ima informaciju on upravlja s obitelji, on upravlja sredinom, svojom državom. Dolazak Studija novinarstva na SUM-u unijelo je velike promijene jer je ovaj fakultet školovao, osposobio ne samo novinare nego i dio političara, gospodarstvenika“, rekao je Sapunar.

Predavanja su poslije svečanog dijela održali dr.sc.Marko Sapunar, red. prof. na temu „Novinarstvo- jučer, danas, sutra“, prof. dr. sc. Drago Marić o „O tri nadiruće pošasti suvremenog novinarstva- lažnim vijestima, politizaciji i portalizaciji“ kao i novinarka Anita Malenica na temu „Koliko su elektronički mediji i društvene mreže doprinijeli neprihvatljivom govori i govoru mržnje u javnosti“.
        
Pogled.ba