Podijeli članak

Studenti pete godine Studija novinarstva na Filozofskom fakultetu održali su izlaganje na Studentskoj sekciji povodom obilježavanja PR Days Mostariensis na temu „Odgovornost internetskih portala za korisničke objave“.

Ekipu Filozofskog fakulteta predstavljali su: Ivana Rudeš, Lucija Batinović i Mladen Topić. Oni su na temelju korisničkih objava tri bosanskohercegovačka portala za vrijeme izbora obradili 10 000 korisničkih objava u kojima su proučavali njihov sadržaj.

„Mi kao novinari danas moramo biti društveno odgovorni i tražiti od naših budućih urednika i otvarati im pogled u taj svijet da moraju biti društveno odgovorni“ , naglasila je Lukrecija Batinović.

Studenti su upozorili na problem govora mržnje u korisničkim objavama, ali i odgovornosti urednika portala i vlasti u cenzuriranju istih.

„Zanimljivo je da portali to jest tri portala koja smo mi obrađivali ne pokazuju društvenu odgovornost. Ne brišu korisničke objave koje sadrže govor mržnje, uvrede, psovke ili prostote, nekorektan govor i slično. Međutim problematiku smo također uočili kod nadležnih institucija koje daju određene kodekse, Ustav ili kazneni zakon gdje portali mogu vrlo lako pronaći neke praznine i tako se ograditi“, izjavio je Mladen Topić.

Studentska sekcija okupila je šest ekipa iz tri države u regiji, svi oni imali su temu društvene odgovornosti u poslovanju.

„Studentska sekcija nam otvara vrata što se tiče samog našeg posla i javnog nastupa jer smo imali priliku javno nastupati pred svim profesorima, ali i kolegama studentima iz cijele regije“, kazala je Ivana Rudeš.

J.P./Pogled.ba