Podijeli članak

Lovačko društvo Jarebica Mostar udruženje je koje se kroz javnu djelatnost bavi organiziranim lovstvom na širem području grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije. Za cilj ima unapređenje uzgoja i zaštite lovstva te iskorištavanja divljači, zaštitu prirode i okoliša u očuvanju prirodnog staništa divljači, njegovanja lovačke etike i običaja, kao i drugih ciljeva kroz sportsko rekreacijske i ekološke aktivnosti. Tako je u sklopu Lovačkog društva nedavno pokrenuta i Streljačka sekcija LD Jarebica Mostar koja se nalazi u Ilićima, kako bi unaprijedila streljaštvo i streljačke vještine.

"Nanovo smo pokrenuli Streljačku sekciju u sklopu LD Jarebica Mostar jer je u zadnjih desetak godina sve to malo zatajilo. Sad smo promijenili i predsjednika Društva. Novi predsjednik je doktor Maki Grle i onda smo uz njega u planu proširiti i izgraditi prostore u skorijoj budućnosti, strelište pokriti i napraviti pištoljsku streljanu", kazao je za Pogled.ba lovac Goran Knezović te dodao da je sekcija ponovno krenula prije nešto manje od mjesec dana i da zasad broji oko 30 članova.

Četvrti grad u bivšoj Jugoslaviji u streljaštvu

Predsjednik Komisije za streljaštvo pri LD Jarebica Leo Stojčić istaknuo je kako je Mostar nekada bio četvrti grad u Jugoslaviji gdje je ranih 70-ih godina počelo streljaštvo, pored Tuzle, Sarajeva i Cazina, ali je kasnije dolaskom rata na ovim prostorima infrastruktura devastirana te je streljaštvo došlo na samu marginu.

"Evo, sad smo mi mlađi nanovo pokrenuli streljaštvo. Čak to nije više ni skupo koliko je nekada bilo, s obzirom na to da je prije rata jedan metak bio marka, a sad plaćamo nekih 30-40 feninga, što je golema razlika. Za budućnost su nam planovi da oformimo jednu ozbiljnu Streljačku sekciju i da u toj sekciji napravimo nekakve normative i upisujemo u članstvo ljude koji nisu u ovome Lovačkom društvu. Normalno, ta osoba mora biti punoljetna i mora imati dozvolu za držanje i nošenje oružja", naglašava Stojčić.

Kako kaže, LD Jarebica Mostar sastoji se od devet Sekcija, gdje svaki lovac u pojedinoj Sekciji treba biti upoznat s lovnim streljaštvom. "U statutu svakog LD postoje tri grane: lovstvo, kinologija i streljaštvo. A mi se bavimo unaprjeđenjem streljaštva, a to streljaštvo ima značaj pri obuci streljačkih vještina, odnosno pri obuci kandidata. Kad bude polaganje lovačkih ispita bit će obaveza da se na strelištu uradi praktični dio nastave. Znači, najbitnije je naučiti ispravno rukovati oružjem, što je izrazito važno za sigurnost", ističe Stojčić.

Također, kako navodi, Lovačkog društvo Jarebica Mostar zadnjih nekoliko godina aktivno sudjeluje u ligi Lovačkog saveza HB: "Svako LD ima četiri člana koja se natječu. Organizira se gađanje na nivou društva i prva četvorica koja budu najbolja idu na natjecanje."

Revijalni turnir u lovnom streljaštvu

Početkom šestog mjeseca u organizaciji Streljačke sekcija LD Jarebica Mostar u Ilićima održan je revijalni streljački turnir. U revijalnom turniru gađani su glineni golubovi, (15 golubova serija, 25 metaka), sudjelovalo je 37 strijelaca u devet ekipa.
 

Najbolje rezultate ekipno ostvarili su: HLU Orao Čitluk, LD Jarebica Mostar i LD Galeb Čapljina, dok su pojedinačno najbolji bili: Marinko Zovko, Blaženko Dujmović i Goran Knezović.

"Turnir je prošao u redu, sigurnosti su akti bili ekstra, nikome se ništa nije dogodilo, što je najvažnije. Bilo je dogodovština, finale smo odigrali po kiši je nisu htjeli članovi prekinuti događanje, pogotovo u finalu. Sve je ispalo kao jedno fer i korektno", zaključio je Stojčić.

D.M.