Podijeli članak

Stari most u Mostaru za spas planete zemlje u 20,30 sati utonuo je u mrak na sat vremena čime se pridružio svjetskim znamenitostima iz preko 180 zemlja svijeta najvećem globalnom pokret za podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena. 

Gašenjem svjetla na UNESCO-ovom zaštićenom spomeniku Mostar se večeras po dvanaesti put pridružio  globalnoj inicijativi Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) “Sat za planet Zemlju”.

Iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF ističu da se ove godine Mostaru u globalnoj akciji pridružilo više od 20 gradova iz Bosne i Hercegovine koji su odlučili na 60 minuta zamračiti svoja središta i prepoznatljive znamenitosti.

Inače, globalna inicijativa WWF-a „Sat za planet Zemlju“ nastala je 2007. godine u Sydneyu s ciljem osvještavanja stanovništva svijeta o prekomjernoj potrošnji Zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti te štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog utjecaja na Zemlju.

Tijekom godina prerasla je u najveći globalni pokret za podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena. Ove godine provodi se u više od 180 zemalja. Središta više od 7500 gradova bit će u mraku, baš kao i 2000 svjetski poznatih znamenitosti.

Autor: D.G./Pogled.ba