Podijeli članak

Tko su novinarke u gradu na Neretvi i što je uistinu 'sedma sila' pokazalo je spontano okupljanje 25 novinarki iz mostarskih redakcija domaćih i svjetskih medija, koje je sinoć održano u restoranu Pablos u Mostaru.

Cilj okupljanja bilo je još jače povezivanje ženskog dijela 'sedme sile', koje se uglavnom druže prilikom obavljanja posla na kojekakvim zadacima, ali i svečanostima na koje se redovito pozivaju kako bi objavile velike skupove. No u principu zbog specifičnosti posla i profesionalnog rada novinari uglavnom nikada nemaju prigodu ostati na druženjima duže nego što traje davanje izjava organizatora skupa i visokih zvanica.

Za nesvakidašnji skup kreatorki javnog mijenja doznao je i sam gradonačelnik Mostara koji inače svake godine organizira druženje za novinare na kraju godine.
Svjestan da druženju uglavnom novinarki koji naporno rade u to vrijeme ne mogu nazočiti priredio im je iznenađenje tako što je prilikom podmirivanja računa novinarkama sinoć rečeno da je račun platio Ljubo Bešlić.

Fotografije ovog druženja preplavile su društvene mreže uz razne komentare od onih u veselom duhu do onih s mobitelima u rukama, što najbolje potvrđuje da novinarke ni za vrijeme najbolje zabave poput one koja je sinoć trajala do kasno u noć nisu izvan događanja niti si dopuštaju biti ne informirane o svemu što se događa.

Ovo je možda jedan i od najboljih primjera koliko je zapravo težak i stresan novinarski posao, te prigoda da se svekolikoj javnosti ali i predstavnicima vlasti čiji glas bez novinara do javnosti nikada ne bih dopirao jasno poruči ono što je iznimno cijenio Napoleon Bonaparte 'Mediji su sedma i najjača sila'.

Iz svega navedenog jasno se pokreće pitanje beneficiranog radnog staža za novinare koji idu rame uz rame s liječnicima, policijom, vatrogascima, političarima... i vrlo složene pojmove široj javnosti prenijeti što jasnije, brže, točnije i sažetije.

No, poražavajuća je činjenica da novinari u Bosni i Hercegovini većinom rade bez uplaćenih doprinosa na ugovore o djelu koji se desetljećima produžavaju na po nekoliko mjeseci, a oni koji su prijavljeni imaju minimalne doprinose i život bez ikakvih benefita, a trajenje njihove životne dobi spušta se na sve niže granicu.Autor: G.Š./Pogled.ba