Podijeli članak

Izaslanstvo Europske unije u BiH doniralo je danas medicinsku opremu Centru za urgentnu medicinu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Riječ je o vrijednoj medicinskoj opremi koja je donirana u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa. 

PIŠE: A.Artuković

Primopredaji su nazočili veleposlanik Europske unije u BiH Johann Sattler, ravnatelj SKB Mostar dr.sc. Ante Kvesić, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg i pročelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB-a Mostar prim.dr. Zoran Karlović. 

Veleposlanik Europske unije u BiH Johann Sattler kazao je kako se radi o medicinskoj opremi koja će poslužiti bolnici nakon pandemije koronavirusa, jer se osim respiratora radi i o raznoj zaštitnoj opremi i vrijednom ultrazvučnom aparatu. 

Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić kazao je: ''Oprema koju smo dobili je vrhunska, radi se o četiri respiratora gdje su dva za našu županiju, dva za ŽZH. Situacija se ponovno usložnjava, vjerujem da ćemo za koji dan imati stvari ponovno pod kontrolom, ali evo imamo porast broja pacijenata. Imamo nekoliko lokacija gdje se ponovno pojavio virus, ali mislim da ćemo mi to uspjeti blokirati''.

Također ravnatelj Kvesić je poručio ljudima da ne zaborave da je to virus koji se sigurno prenosi kontaktom te da je dobro imati distancu. 

Veleposlanik Sattler je istaknuo:'' Bosna i Hercegovina je u vrijeme pandemije tretirana kao država članica EU kroz razne programe pomoći. Zaista želimo vidjeti BiH kao dio Europske unije. Svaki dan radim da ubrzam taj put, nažalost bilo je zastoja, ali radimo na tome. Naša ulaganja su dvojaka, prije svega medicinska donacija od 7 milijuna eura, dok s druge strane pomažemo gospodarstvu. Hercegovina je posebno pogođena, jer brojno stanovništvo živi od turizma, stoga smo izdvojili 70 milijuna eura za poduzeća''. 

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg kazao je da je Europska unija najlojalniji partner Bosne i Hercegovine, te se zahvalio zemljama članicama Europske unije na pomoći, ne samo u borbi protiv koronavirusa već i što pomažu ukupan gospodarski oporavak BiH.