Podijeli članak

Ravnatelj Studenskog centra Mostar Dragan Mikulić i predsjednik Udruge za sindrom Down Igor Ledić potpisali su danas ugovor o suradnji s ciljem shvaćanja zaposlenja osoba s Down sindromom. 

Potpisivanju je nazočila i Daria Delić, pripravnica u Studentskom centru Mostar te među prvim zaposlenim osobama s sindromom Down u BiH koja nije krila oduševljenje što ima priliku raditi.

"Radila sam u uredu, u kuhinji, u vešeraju... Volim praviti kolače i jela, da sve počastim", rekla je skromna Daria.

Ravantelj SC Mostar je istaknuo kako je uprava Studentskog centra odlučila svake godine dolaziti u susret djeci s sindromom Down kada su upoznali Dariju koju su svi zavoljeli te je objasnio kolika će Daria imati primanja. 

"Ona će imati sva svoja prava, osobni dohodak i topli obrok. Ne zna koliki je taj iznos, ali je iznad prosjeka jedne federalne plaće. Ako znamo da je jedna prosječna plaća 840 KM, Daria će imati više", rekao je Mikulić. 
 
Predsjednik Udruge za sindrom Down Igor Ledić objasnio je da je status osoba s sindrom Down u BiH jako loš te da je ovaj sporazum veliki iskorak naprijed u njihovom zapošljavanju kao i zapošljavanju osoba s invaliditetom. 

"Inicijativa je došla od strane Studentskog centra u Mostar te im se ovom prilikom zahvaljujem i nadam se dobroj suradnju u budućnosti, mada moram napomenuti da od samog osnutka udruge SC Mostar daje potporu u radu našoj udruzi tako da je ovaj sporazum samo jedan nastavak suradnje", rekao je Ledić.

Daria Delić je među rijetkim osobama s Down sindromo koja ima mogućnosti raditi, a priliku joj je pružio SC Mostar te je već mjesec dana njihova zaposlenica.