Podijeli članak

Znanstveno - stručnim skupom „40 for the  FUTURE“ Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru proslavio je 40. obljetnicu osnutka.

Program skupa je podijeljen na šest područja s područja: graditeljstva, konstrukcije, geotehnika, hidrotehnika, prometnice i arhitektura i urbanizam.

Prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru objasnio je kako je zadovoljan što ovakvi skupovi imaju međunarodno sudjelovanje i što se održavaju na Građevinskom fakultetu koji slavi svoju 40. obljetnicu u okviru kojih je pomakao određene granice kada je u pitanju organizacija, nastava, znanstveno-istraživački rad i s druge strane, kada je u pitanju organizacija ovakvih skupova.

Rektor je čestitao Građevinskom fakultetu na novom iskoraku i za sve ono što doprinosi obitelji Sveučilišta, a jer su perjanica kada je u pitanju suradnja Sveučilišta s gospodarstvom i kada je u pitanju projektne aktivnosti SUM-a.

Izv. prof. dr. sc. Krunoslav Šmit, dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je istaknuo kako je ovaj događaj prilika da se prisjete svega što se radilo u 40. godina povijesti Fakulteta, a s drugu stranu je Arhitektonskom fakultetu drago što su ostvarili suradnju na raznim temama vezanim uz nastavu, a poglavito uz osnivanje Studija arhitekture i urbanizma pri Sveučilištu u Mostaru.

Tu naši nastavnici pomažu da se taj Studij postavi tako da ima visoku razinu kvalitete i da bude zaista relevantan, inovativan i takav da može odgovoriti na sve društvene potrebe koje u ovom trenutku danas postoje. Kako u odnosu na miljeu u kojem Fakultet djeluje tako i u odnosu na svim problemima kojih se tičemo u arhitekturi i urbanizmu iz koje proizlazi ova potreba za suradnjom“, izjavio je Šmit te je objasnio položaj arhitekture u Europi, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

„Postoji dosta izazova s kojima se arhitektura susreće, od pitanja regulacije profesije kojom se želi, na neki način, smanjiti kontrola nad onim što se događa u prostoru. Mi smatramo da to nije dobar trend. Prostor i iskustva koja mi imamo iz miljea u kojima djelujemo i živimo govori o tome da treba puno uložiti u edukaciju i to ne samo arhitekata nego i svih korisnika u prostoru“, rekao je Šmit.

Najaktualnija tema na ovom znanstveno – stručnom skupu je svakako izgradnja Pelješkog mosta koju je izložio univ. dipl. ing. Marjan Pipenbaher, glavni projektant Pelješkog mosta.
 
Temu „Arhitektonski tri – K/ Komunikacija, kontinuitet, kontekst“ izlaže dipl. ing. arh. akademik Nikola Bašić, a poslije njega dr. sc. Gordon Gilja, doc. predstavlja „Utjecaj vodotoka na sigurnost mostova“.

U drugom djelu će mr. sc. Ljupko Perić, dipl. ing. građ. s MWV Bauingenieure AG iz švicarskog Badena izložiti temu „Nova paradigma dimenzioniranja na potresna djelovanja (Performance Based Seismic Eengineering – PBSE) na primjeru nelinearnog odziva zidova tipičnih drvenih konstrukcija“, a nakon njega prof. dr. sc. Predrag Miščević o temi „Slijeganje nasipa od lapora uzrokovano raspucavanjem zrna kao posljedice rastrošbe“. Zadnju temu „Primjena mikrosimulacija u prometu“ predstavlja prof. dr. sc. Dražen Cvitanić.

Pogled.ba