Podijeli članak

U petak 9. listopada vlak je ponovno prošao kroz Ravno. U prepunom Lovačkom domu promovirana je knjiga „Pruge koje su život značile“ marljivog autora Stanislava Vukorepa kojemu je ovo sedma knjiga.

Predstavljač Niko Vuković, Ravnjanin, umirovljeni inženjer željezničkog prometa iz Dubrovnika je kao otpravnik u Čapljini u bijelim rukavicama primio prvi svečani, „normalni“ vlak, koji je stigao iz Sarajeva za Ploče 29. studenog 1966. Godine.

„Kada je donesena odluka da se pruga ukine 1976. godine s obrazloženjem da je nerentabilna, očito je bilo da se radilo o političkoj odluci“ naglašava Vuković.
Akademik Mladen Bevanda, dr. znanosti, prof. emeritus, dijete željezničara, vozar vlakom dok je predavao u Svitavi i na Cerovici, autor je više knjiga iz oblasti obrazovanja, a sinoć je bio jedan od predstavljača: „Okupator gradi prugu, otvara ovaj lijepi prostor, zapošljava ljude, a tzv. Vlast prugu ukida i ostavlja ljude bez egzistencije“ zaključuje Bevanda i okupljene poziva na razmišljanje o ovoje temi.

Dr. sc. Ivanu Lovriću, dekanu Građevinskog fakulteta sveučilišta u Mostaru iznenada je iskrsnulo neodgodivo putovanje u Rim, a njegove riječi je prenijela asistentica Danijela Maslać. U ime nakladnika okupljenima se obratio Andrija Šimunović, načelnik općine Ravno. Na kraju je riječ imao i autor ove vrijedne knjige Stanislav Vukorep. Zahvalio je svima na podršci za ovu kao i prethodne knjige, ali i iskoristio prigodu i najavio svoj sljedeći urada, knjigu „Svadbeni običaji Hercegovine“. 

Promocija je bila multimedijalna. Dok su predstavljači govorili, prikazivale su se fotografije uskotračne pruge i svega onoga što se na njoj i oko nje zbivalo. Čulo se kloparanje kompozicije, a voditelj programa Ante Bender za ovu prigodu bio je otpravnik vlakova. 

Knjiga autora Vukorepa svjedoči o jednom prošlom vremenu, djelo je to koje vraća u prošlost u kojoj je narod Južne Hercegovine, ali i izvan tih okvira, gospodski živio. Očito je, zakulisne političke igre duži niz godina rezultirale su te 1976. godine kada je tadašnji sustav dao posljednji zvižduk kojim je ispratio vlak koji je život značio.