Podijeli članak

Pravoslavna Nova godina -  Nova godina po julijanskom kalendaru proslavljena je u Srbiji, a u Beogradu ispred Hrama Svetog Save održan je moleban, a potom i vatromet točno u ponoć.

Moleban za početak pravoslavne Nove godine u Hramu Svetog Save u Beogradu počeo je u 23:30 sati, nakon čega je točno u ponoć organiziran vatromet, a nastupali su i horovi glazbenih škola Stanković i Grocka.

Beograđani su Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekali na više lokacija u gradu. Nekoliko tisuća ljudi bilo je na platou ispred gradske općine Zvezdara uz koncert popularnih bendova. Doček je bio organiziran i u restoranima u beogradskoj boemskoj četvrti - Skadarliji uz starogradsku glazbu, dok su mlađi Beograđani mogli uživati na Savskom trgu u manifestaciji Veseli Božić. Pravoslavna Nova godina dočekana je i u klubovima diljem grada.

U Novom Sadu je doček srpske Nove godine, obilježen na 21 kultnom mjestu. Dio programa je bio besplatan, dok se ulaz na nastupe pjevača i bendova naplaćivao. Tradicionalni narodni naziv za ovaj praznik je Mali Božić i neke obitelji nastavljaju sa srpskim božićnim tradicijama i običajima.

O pravoslavnoj Novoj godini pisao je i britanski Independent koji je pozvao turiste da 13. siječnja dođu u prijestolnicu Srbije 

Proslava Nove godine po julijanskom kalendaru organizira se i u Rusiji, Armeniji, dijelovima Ukrajine, Moldaviji, Gruziji, Bjelorusiji, Kazahstanu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. (AA)