Podijeli članak

Foto: Kristina Miličević

Željko Miličević iz hercegovačkog sela Služanj kod Čitluka, na svom imanju pronašao je bijeli tartuf. Gljivu, koja je inače rijetka u Hercegovini, pronašao je i prije pola godine, ali već suhu i nejestivu.

Pronalazak bijelog tartufa u proljeće još je jedan dokaz da i rijetki tartuf uspijeva u kamenitoj zapadnoj Hercegovini.

Prije dvije godine supružnici Miličević su pronašli i crne tartufe, Tuber aestivum, teške 250, 120 i 60 grama.

Do sada je ovaj tartuf pronađen na više mjesta u Bosni (okolica Jajca), ali prema dostupnim informacijama ovo je prvi pronalazak na području niske Hercegovine. Kilogram ove delicije košta od 75 do 155 eura.

Spomenuti crni tartuf vegetira od svibnja do studenoga na vapnenim terenima na različitim nadmorskim visinama. Vjerojatnost pronalaska je veća u podnožju stabala gdje je šuma rjeđa i bez vegetacije ili niskoga rasta. Tlo može biti kamenito, lagano pjeskovito, vapnenasto, s humusom i vodopropusno na podlozi trijasa, jure ili krede.

Dublji slojevi su prilično čvrsti, što pomaže korijenu da se razvije bliže površini zemlje. S obzirom na to da im je potrebno dosta sunčeve svjetlosti, povoljno tlo za rast crnih tartufa treba biti manje od 30% prekriveno stablima i slabo prekriveno grmljem.