Podijeli članak

Szymon Paszek iz Gliwice (Poljska) odlučio je svoju prvu plaćenu praksu provesti u Mostaru. U ostvarivanju njegove želje pomogla mu je studentska organizacija IAESTE Mostar.
 
Szymon je u Mostaru proveo četiri tjedna i radio je u firmi Zec doo Mostar. Szymon je student treće godine na fakultetu Mehaničkog i strojarskog dizajna u Poljskoj.
 
U četvrtak 24. srpnja bio je njegov posljednji radni dan, a kako je proveo radno i slobodno vrijeme kazao je u razgovoru s IAESTE-om Mostar.
 
Szymon praksu koju je obavio u Mostaru smatra jako važnom u budućem poslovnom životu: „Imao sam priliku upoznati i naučiti mnogo stvari. Počeo sam sa nekim manjim detaljima o metalu, a kasnije na svom radnom mjestu sam mnogo improvizirao sa svojim vještinama, ali sam i dosta ozbiljno radio. Čitao sam neke tehničke dokumente. Mnogo sam vremena proveo na poslu. Imao sam zadovoljstvo upoznati mnogo ljudi koji su mi pomogli. Prema meni su zbilja svi bili dobri! Naučili su me i neke hrvatske riječi. Smatram da je to velik korak za moju buduću karijeru. Mislim da bi BiH za nekoliko godina mogla biti druga Kina i da će tada svi imati posao!“
 
Programom IAESTE strani studenti imaju plaću na praksi, a za Szymona je bila dovoljna za njegove osnovne potrebe kao što su smještaj, hrana i naravno izlasci.
 
Na pitanje vidi li se jednoga dana da radi ili studira u Mostaru duže vrijeme, odgovorio nam je: „Yes, I'm Mostarac from now!“ (Da, od sad sam Mostarac!)
 
Ovom Poljaku Mostar će ostati u pozitivnom sjećanju, a kazao nam je i točno koje su se to stvari najbudlje urezale u sjećanje: „Po mnogo, mnogo pruženih prilika da uradim ali sam ih propustio, ali i po dobro iskorištenim prilikama, u kojima sam dosta naučio i podijelio ih sa drugim ljudima. Pamtit ću ovo ljeto po Mostarcima, njihovom mentalitetu, ali i načinu na koji žive. Po njihovim „nacionalnim osobinama“ ali i po još puno drugih stvari i poklona koje sam dobio od svake moguće osobe koju sam sreo. Svakako ću pamtiti Mostar po izrazito visokim temperaturama! Ali vjerujem da ću posebno pamtiti Mostarce po tome kako uspiju u jednom danu obići 15 kafića (barova) (smijeh)! I za kraj hvala vam, ja sam presretan!"