Podijeli članak

Nakon što su na današnjoj Ceremoniji otvaranja vrpcu presjekli Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo, Haldun Koç, ambasador Republike Turske u BiH i Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, danas je u Sarajevu otvorena 8. „Energa“, međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije koji je okupio 120 izlagača iz 11 zemalja i 200 sudionika konferencijskog dijela programa.

Na otvaranju sajma u Centru Skenderija ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović, istakao je regionalne dimenzije ovog događaja koji godinama daje doprinos u razvoju energetskog sektora. Ovaj sektor, prema Šarovićevom mišljenju pravi pomake, ali nedovoljne.

"Usvojeno je nekoliko bitnih dokumenata u ovom sektoru, ali energetska strategija i zakon o regulatoru električne energije i plina nisu. Nadam se da će ove godine barem jedna od ove dvije stvari biti dogovorena ", kazao je ministar Šarović.

Na ceremoniji otvaranja pored Mirka Šarovića govorili su Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Melvin Asin šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH, Muharem Šabić, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo, Haldun Koç, ambasador Republike Turske u BiH, Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH i Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora Projekta „Energa“.

Dio Ceremonije današnjeg svečanog otvaranja bilo je i službeno potpisivanje ugovora o bilateralnoj suradnji između IZFAS-a, Tuzlanskog sajma i Gospodarske komore FBIH, kojim je definiran partnerski odnos Međunarodnog sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije "ENERGA" i Međunarodnog sajma rudarstva, prirodnih resursa i tehnologije „MINEX” koji se održava u Izmiru (Turska).

U okviru prvog sajamskog dana sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA prvi put je implementirala poslovne susrete “Energa B2B 2018” u suradnji s Europskom poduzetničkom mrežom u Bosni i Hercegovini (EEN), uz podršku Gospodarske komore FBiH, Fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske – BIGMEV, te brojnih međunarodnih organizacija i agencija za podršku poslovanju iz Europske unije i regije.

Cilj ovih poslovnih susreta je konkretan - pronalazak internacionalnih poslovnih partnera na sajmu, a registrirano je 86 sudionika i zakazano više od 100 sastanaka.

U konferencijskom dijelu programa organizirani su paneli i sesije koje su tretirale teme: Energetske i klimatske politike u BiH, Uspostavljanje organiziranog tržišta električne energije u BiH, Modularni sistemi daljinskog grijanja / hlađenja na bazi obnovljive energije i Sigurnost snabdijevanja plinom u BiH - Usklađivanje plinskog sektora s III Energetskim paketom.

Ulaz na sajam je besplatan, uz neophodnu registraciju na www.energa.ba ili direktno na info pultu na ulazu u sajamski prostor. Radno vrijeme za posjetitelje je od 10 do 18 sati.

Projekt ENERGA se realizira pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade KS, Ministarstva privrede KS. Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Gospodarska komora FBiH, dok su sponzori Ured Specijalnog predstavnika EU u BiH, BH Gas, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u FBiH, UNDP i USAID, priopćio je Press tim „ENERGA 2018“.