Podijeli članak

Svečanost dodjele Večernjakovog pečata obilježena je večeras u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru, a ovogodišnje priznanje i nagradu za Osobu godine dobio je Husein Smajić. Nagradu mu je uručila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Od 150 kandidata za Osobu godine, Večernjakov pečat za Osobu godine u BiH za 2014. dobi oje Husein Smajić, bh građanin iz Bugojna na čijoj se zemlji nalaze temelji najstarije rimokatoličke crkve u BiH. "Ja želim da se ta crkva obnovi uz blagoslov našeg kardinala Vinka Puljića", kazao je na svečanoj dodjeli Smajić.

"Uvijek je prekrasno biti u Mostaru", počela je ovako svoj govor predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. "Vjerujem da svi želimo isto, a to je da BiH, zemlja raskrižja i susretišta različitih kultura i svjetova, napreduje i da bude europska dragocjenost. Moja zadaća, kao hrvatskoj predsjednici, je pomagati hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, da postigne punu afirmaciju svojih prava kao jedan od tri konstitutivna naroda. Ali to ni najmanje ne isključuje našu suradnju s drugim narodima u Bosni i Hercegovini. To nas isto tako ne priječi da budemo više od dobrog susjeda i i skren prijatelj BiH i podupiremo ju u njezinim europskim nastojanjima."

Manifestacija koja se odvila pod motom “Pečat za Europu” (ostavimo prošlost, okrenimo se budućnosti) i u tom duhu, poslana je poruka mira i ohrabrenja za sve narode i građane ovih prostora koji žele biti dio europske civilizacije. S Pečata je poslana poruku da i BiH želi biti dio Europe.

Dragan Čović imao je čast proglasiti „osobu godine u svijetu“ a „Večernjakov pečat“ u ovoj kategoriji dobio je bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton, koji se prisutnima u „Kosači“ obratio putem video-linka kazavši kako je počašćen jer je prepoznat kao osoba koja je pomogla i dala doprinos da se zaustavi rat u BiH.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini dobila je „Pečat“ u kategoriji „Europski lider“.

U kategoriji „Ponos BiH (Heroji poplava)“ nagrada je uručena Martini Čuljak, dok je u kategoriji „Ponos BiH (Humanist godine)“ priznanje dodjeljeno Andreju Beniću.

U kategoriji „Ponos BiH (Uspjeh godine) nagrada je dodijeljena Irmeli Peranović, dok je u kategoriji „Međupolitički dijalog“ priznanje dodjeljeno Biljani Rakić i Ćamilu Durakoviću.

U kategoriji „Lokalni lider“ „Pečat“ je dobio Ibrahim Hadzibajrić, načelnik sarajevske Općine Stari Grad. Za „Gospodarstvenika godine“ „Pečat“ je dobila Enisa Bekto, generalna direktorica „Bekto Precise“.

U kategoriji „Znanost“ priznanje je dobila Monika Tomić, dok je u kategoriji „Kultura“ priznanje posthumno dobio Kemal Monteno.

Italijanski pjevač Toto Cutugno dobio je „Pečat za Europu“. On je u glazbenom dijelu programa otpjevao pjesme “Insieme – United United Europe” te“Lasciatemi cantare”.

U kategoriji „Sportaš godine“ „Pečat“ su dobila braća rukometaši Ivan i Igor Karačić iz Mostara dok su „osobama godine u regiji“ priznanja dobili tenisači Novak Đoković i Marin Čilić.

U kategoriji „Međureligijski dijalog“ „Pečat“ je dobio mostarski paroh Radivoje Krulj.

„Pečat“ je u kategoriji „Naše gore list“ dobio glavni tajnik HDZ-a RH Miljan Brkić.

U glazbenom dijelu programa nastupili su slavni talijanski pjevač Toto Cutugno koji je otpjevao simbolično pjesmu “Insieme – United United Europe” te svima dobru poznatu “Lasciatemi cantare”. Kralj dijaspore Mate Bulić izveo je svoj veliki hit “Domu mom”, a Hari Mata Hari eurovizijsku uspješnicu “Lejla”. Glazbeni par Vlado Kalember i Ana Rucner samo za ovu prigodu u duetu su otpjevali skladbu “Ljubio bih, nemam koga”. Pjevače su pratile mostarske balerine Arabesque, Akademski pjevački zbor Pro musica pod vodstvom don Dragana Filipovića i veliki Revijski orkestar sastavljen od glazbenih profesionalaca kojima je ravnao maestro Fedor Vrtačnik.