Podijeli članak

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u tri odvojene akcije na području grada Tuzle i općine Bratunac oduzeli su cigarete i rezani duhan u vrijednosti 35.000 KM.

Ovlašteni službenici UIO, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, regionalnog centra Tuzla, na osnovu ranijih operativnih saznanja na području grada Tuzle, kod jednog fizičkog lica pronašli su veću količinu cigareta i rezanog duhana, koji nisu bile obilježeni na propisan način akciznim markicama UIO. Radilo se o 1.380 paklica cigareta i 10 kg sitno rezanog duhana. 

U akciji  na području grada Tuzle, ovlašteni službenici UIO su u saradnji sa Županijskom upravom za inspekcijske poslove TŽ-a i MUP TŽ-a PS Centar, kod 5 fizičkih lica pronašli veću količinu rezanog duhana i cigareta koji nisu bile obilježeni na zakonom propisan način. Radilo se o 1.140 paklica cigareta, 5385 ručno motanih cigareta i 18 kg sitno rezanog duhana. 
U trećoj odvojenoj akciji na području koje pokriva regionalni cantra UIO u Tuzli, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja na osnovu ranijih operativnih saznanja na području općine Bratunac kod fizičkog lica pronašli su veću količinu cigareta bez zakonom propisanih akciznih markica i sitno rezanog duhana, i to 1.980 paklica i 30 kg sitno rezanog duhana.

Oduzeta roba nije bila obilježena na propisan način akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, niti je postojala dokumentacija o porijeklu robe. Vrijednost oduzete robe u ove tri  odvojene akcije iznosi 35.000,00 KM, a protiv fizičkih lica od kojih je roba privremeno oduzeta preduzete su zakonom propisane mjere i radnje.

U tijeku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana od strane Američkog veleposlanstva putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.