Podijeli članak

U utorak 4. travnja 2017. godine na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je Natjecanje u modeliranju mostova u modeliranju mostova koje su organizirali članovi Međunarodne udruge studenata građevinarstva IACES LC MOSTAR, Građevinski fakultet i Studentski zbor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Na natjecanju su sudjelovali maturanti iz devet srednjih škola: 

- Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića, Čitluk 
- Gimnazija fra Dominika Mandića, Široki Brijeg 
- Srednja škola A. B. Šimića, Grude 
- Gimnazija fra Grge Martića, Posušje
- Srednja škola Prozor 
- Srednja škola Stolac 
- Gimnazija fra Grge Martića, Mostar
- Gimnazija Ljubuški 
- Gimnazija Mostar 

Natjecanje je započelo u amfiteatru gdje su natjecateljima upućene riječi dobrodošlice, te predstavljen Građevinski fakultet i samo natjecanje. Voditeljica ovog dijela programa bila je Tea Vukoja. Dekan Građevinskog fakulteta prof. dr. sc. Ivan Lovrić je, uz prigodnu prezentaciju predstavio Građevinski fakultet i studij građevinarstva. Mario Jurišić, dipl. ing. građ., je održao zanimljivo predavanje o mostovima i o svojim iskustvima u njihovoj gradnji. Monika Mlakić, potpredsjednica Studentskog zbora Građevinskog fakulteta prezentirala je Studentski zbor Građevinskog fakulteta, a Martina Soldo, predsjednica udruge IACES LC Mostar, objasnila je pravila natjecanja.

Nakon ovoga pristupilo se glavnom zadatku natjecanja - izradi modela rešetkastog mosta od štapića za ražnjiće. Natjecatelji su imali 90 minuta na raspolaganju za izradu modela.

Nakon zakuske kod „Mande“, uslijedilo je ocjenjivanje izrađenih modela. Stručni žiri, kojeg su činili mr. sc. Mladen Kustura, Toni Vranjić, predsjednik Studentskog zbora Građevinskog fakulteta i Martina Soldo, predsjednica udruge IACES LC Mostar, obavio je ocjenjivanje na temelju nosivosti, vremena izrade, količine korištenih špageta i izgleda mosta. Najnapetiji dio natjecanja bilo je ispitivanje nosivosti modela koje je obavljeno u amfiteatru. Ispitivanju su prisustvovali svi natjecatelji, uključujući i njihove profesore, te ostali profesori i studenti Građevinskog fakulteta.

Na samom kraju slijedilo je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Nagrade za prva tri mjesta osvojili su: 

1. Srednja škola A. B. Šimića, Grude 
2. Srednja škola Stolac 
3. Gimnazija fra Dominika Mandića, Široki Brijeg