Podijeli članak

Tagovi

 

Proljetna modna groznica zavladala je Sarajevom a među manekenima i modnim dizajnerima počelo je odbrojavanje do predstojećeg 28. Nivea BH Fashion Week Sarajevo.

Preostalo je samo još nekoliko dana do početka 28. Nivea BH Fashion Week Sarajevo koji će se održati od 31.03. – 03.04.2012 godine u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu. Svakodnevno se nešto dešava novo pa je tako nakon održane novinske  konferencije i druženja s novinarima, 21.03.2012 godine u hotelu 'Evropa' Sarajevo održan i generalni otvoreni casting za ženske i muške modele.
Na castingu je sudjelovalo više od 200 manekena, među kojima su bila već poznata manekenska imena BH modne scene, ali isto tako pojavio se i veliki broj novih interesantnih lica.

 

Nakon snimljenih video i foto materijala manekena s castinga, modni dizajneri i renomirane modne kuće odabrat će modele za njihove revije i tu nema nekih pravila. Naime, koji će manekeni biti odabrani, to prije svega ovisi od dizajnera do dizajnera, koji obično ovisno o vrsti njihove kolekcije i koncepta kolekcije biraju i određene profile modela: neki dizajneri traže modele od 172cm-174cm, neki od 174cm-176cm, neki od 176-180cm, jedni traže plavokose modele, drugi tamnopute itd, itd... Ono što je veoma važno jeste da modeli imaju profesionalno držanje, odličan manekenski hod te da imaju profesionalne modne fotografije jer je to nešto na temelju čega modni dizajneri mogu zaključiti kolike su mogućnosti određenog modela i koje su njegove mogućnosti transformacije.

 

Tako će neki od ovdje odabranih manekena nositi kolekciju renomirane modne kuće „Mona“, naših poznatih modnih dizajnera Emine Husedžinović, Haad-a, Larije Tatar, Vere Radanović, Edine Osmanović, Istoka Bratića, našeg domaćeg renomiranog modnog brenda „Carmen Line“, Amele Egrlić i dr. bh dizajnera ali i mnogobrojnih modnih dizajnera koji nam dolaze iz Engleske, Portugala, Slovenije, Hrvatske, Srbije....
Frizersko-kozmetički centar „Touch“, koji je zadužen za kompletnu estetsku pripremu manekena za vrijeme 28. Nivea BH Fashion Week Sarajevo, odabrat će svoje modele za specijalni „performance“ i reviju pod nazivom „Touch Hair Fashion Show“.
Dakle, od 200 manekena iz cijele BiH, bit će odabrano cca. 50-60 manekena koji će prezentirati kolekcije svih sudionika 28. Nivea BH Fashion Week Sarajevo od 31.03. – 03.04.2012 godine.

 

Manekenima koji budu izabrani da nose revije u sklopu 28. Nivea BH Fashion Week Sarajevo pruža se prilika za svjetskom manekenskom karijerom....    

 

Ovaj projekt osim što daje priliku BH modnim dizajnerima, ujedno pruža idealnu priliku i našim profesionalnim modelima za internacionalnu karijeru. Veliko zanimanje za BH modele pokazale su mnogobrojne inozemne modne agencije a među njima su Figen Altin iz ArtRoom Model Management, Elif Taskiran iz Erberk Kast Produksiyon, Bilal Balci iz S Management, Oktay Tunay iz Deep Model Agency, Selin iz 301 Model Management, Paris iz TopModelAjans, Kate Plan B Model Management, Luigi Putignano i Patricya iz Bandit Models Milano, Bota Mamadiyar iz Idol Model Management New Delhi, Christina iz New Model Atina,  Alina Galushka iz 6th Avenue Model Management New Delhi, Lance Labreche iz New York-a i dr. modni scouti...Stoga je ovaj događaj izuzetno važan svim ženskim i muškim modelima koji budu izabrani da nose revije u sklopu NIVEA BH FASHION WEEK SARAJEVO  jer im se pruža prilika za daljnje angažmane i van granica BiH.

 

 

Na ovoj najreprezentativnijoj manifestaciji u oblasti mode u BiH ali i šire  revijalno će se predstaviti preko 100 sudionika iz BiH, regije i drugih europskih zemalja. Popis sudionika BH tjedna mode u tijeku 2012. Premašit će brojku od 100 vrhunskih domaćih i inozemnih modnih imena, što je najveći broj ikada okupljenih domaćih i inozemnih modnih imena na ijednom modnom događaju u BiH. Stoga, nastup na BH tjednu mode svakako predstavlja prestiž kako za modele, tako i za modne dizajnere, frizere, make-up artiste...