Podijeli članak

U organizaciji udruge Novi pogled u održan je okrugli stol na temu „Dijagnostika i liječenje karcinoma dojke – Izazovi, problemi i rješenje" s inicijativom da se formira konzilij za dojku. Na okruglom stolu sudjelovali su zdravstveni djelatnici, liječnici i članice udruge.

"Uvjerena sam da ćemo na ovom okruglom stolu nakon iznošenja stavova doći do konstruktivnog rješenja gdje bi najveću korist imale pacijentice. Naš konačan cilj je formiranje konzilija za dojku od kojeg nećemo odustati sve dok se on i ne formira", kazala je Maja Memić, predsjednica udruge Novi pogled.

"Za liječenje karcinoma dojke najvažnija je prevencija", kazao je u svom obraćanju liječnik obiteljske medicine Davor Pehar. "Upućujem apel svima onima koji na bilo koji način mogu doprinijeti da se ponovno pokrene program preventivne mamografije, da to i učine. Grad Mostar je prvi u regiji uspio ženama omogućiti dva preventivna pregleda: preventivni pregled putem mamografije i preventivni pregled karcinoma grlića maternice papa test. Žene su sve do 1. siječnja ove godine u Domu zdravlja Mostar mogle obaviti ove preglede. Međutim, zbog nedostatka financijskih sredstava, program smo morali zaustaviti“, kazao je Pehar.

Liječnik radiolog Alen Humačkić u svom obraćanju kazao je kako se tumor u tijelu jako dobro skriva i da ga je jako teško otkriti, te je na kraju najbolje uraditi biopsiju kako bi se točno znalo radi li se o benignom ili malignom tumoru.

Violeta Šoljić, liječnica citologinja kazala je kako je jedan od najvećih problema kod liječenja žena samo priopćavanje loših vijesti pacijenticama. "Mi nismo obučeni za davanje takvih informacija i u radne timove trebamo uključiti educirane ljude u tom području."

Udruga građana za maligna oboljenja dojke i ostalih malignih oboljenja iz Mostara Novi pogled kroz mjesec listopad, mjesec u kojem se želi skrenuti pozornost na oboljenja raka dojke, organizirala je niz akcija, sudjelovala u šetnji "Race for the cure" u Sarajevu, otvorila svoja vrata građanima i organizirala izložbu radova svojih članica. Ove godine Novi pogled slavi i desetu godišnjicu postojanja.

Udruge u cijelom svijetu upozoravaju žene na samopregled i pregled dojki kako bi se spriječilo obolijevanja od raka.

Pogled.ba