Podijeli članak

Promovirana 18. generacija magistranata Europskog regionalnog master programa iz demokracije i ljudskih prava u jugoistočnoj Europi.
 
Danas je u Sarajevu promovirano 28 magistara/rica 18. generacije Europskog regionalnog master programa iz demokracije i ljudskih prava u jugoistočnoj Europi (ERMA). Ovom prilikom je također inaugurirana nova generacija studenata ovog izuzetno cijenjenog međunarodnog master programa.
 
Događaju koji je održan u svečanoj dvorani  rektorata Univerziteta u Sarajevu, nazočio je veliki broj domaćih i stranih diplomata, univerzitetskih profesora, bivših i budućih studenata/tica ERMA programa, te njihovi prijatelji, članovi obitelji i drugi.
 
ERMA studij je do danas završilo preko 500 studenata/ica, većinom iz regiona jugoistočne Europe, Europske unije, ali i šire. Studenti će dobiti dvojnu diplomu, od Univerziteta u Sarajevu i od Univerziteta u Bolonji.
 
Ceremoniju su otvorili pozdravnim obraćanjima rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, prorektor Univerziteta u Bolonji prof. dr. Enrico Sangiorgi, veleposlanik Republike Italije u BiH Nicola Minasi, i Krassimir Nikolov, šef Sekcije za europske intergracije, politička pitanja, odnose sa javnošću i informacije  Delegacije EU u BiH. Uvodno izlaganje na svečanosti održao je Zdzisław Kędzia, predsjednik Globalnog kampusa ljudskih prava. U ime partnerskih univerziteta ERMA programa obratio se prof. Wolfgang Benedek sa Karl Franzens Univerziteta u Grazu. Svoja iskustva su podijelili i predstavnici studenata generacije školske 2018/2019 godine Edo Kanlić i Stela Ćelosmanović.  Marjan Icoski se obratio prisutnima u svojstvu predstavnika Alumni mreže ERMA studija (EAN), a kodirektori studija prof. dr. Marco Borraccetti i prof. dr. Asim Mujkić su prezentirali izvještaj za 2018/2019. i obznanili imena studenata čije su teze odabrane kao najbolje za ovu akademsku godinu. Najbolja studentica u 2018/2019. godini sa prosječnom ocjenom 10,00 i najboljom tezom Jasenka Ferizović, pored ERMA nagrade dobitnica je i počasne nagrade „Profesor Zdravko Grebo“. ERMA nagrade za najbolje teze dobili su i Justas Korsakovas, Marc Montany Daufi, Milica Stajić i Goran Stajić, a nagradu za izvanredan akademski uspjeh dobio je Edo Kanlić.
 
ERMA program je osnovan zajedničkim nastojanjima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Europe i Europske unije. Od 2000. godine, ERMA program financira Europska unija  i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije kroz AICS agenciju. Već šest godina financiranje od strane EU vrši se preko mreže Global Campus administriran od strane Europskog interuniverzitetskog Centra za ljudska prava i demokratizaciju u Veneciji (EIUC). Ukupna vrijednost dodijeljenih financijskih sredstava za ovaj program do sada iznosi preko 9 milijuna Eura, priopćila je Služba za odnose s javnošću.