Podijeli članak

Obilne padavine praćene jakim vjetrom već su pogodile sjevernu i južnu Karolinu kako se uragan Florence iz minuta u minut sve više približava istočnoj obali SAD-a.

Padavine koje je vanjski obod uragana donio do obale, poplavile su ceste, a u nekim dijelovima su se izlile rijeke. Oko 12.000 objekata, uglavnom na obali sjeverne Karoline, ostalo je bez električne energije. 

Iako se uragan spustio na kategoriju 2, on ostaje opasan i nepredvidiv, upozorava Nacionalni centar za uragane.

Predviđa se da će se svom silinom obrušiti na Cape Fear u Sjevernoj Karolini te da će donijeti obilne padaline, prenosi Reuters.

Više od deset milijuna stanovnika u tri američke države upozoreno je na opasnost od uragana, priopćila je američka Nacionalna meteorološka služba.

Američki službenici uvjereni su da je šest nuklearnih elektrana, koje se nalaze na putanji uragana, sigurno ali neki stručnjaci upozoravaju da bi poplave i obilne kiše mogle da ugroze njihove zaštitne sustave.

Najjači udar na obali očekuje se danas poslijepodne ili sutra ujutru.

Meteorolozi procjenjuju da bi, s obzirom na njegovu veličinu, Florence mogao nastaviti gotovo čitav dan udarati američku istočnu obalu rekordnim oborinama i uraganskim vjetrovima.